Videospeler inladen...

Italië noemt Europa "hypocriet" en dreigt bijdrage aan EU te stoppen: "Politiek dreigement van jewelste"

Het zit er bovenarms op tussen Italië en de Europese Unie, omdat er geen oplossing komt rond de 150 migranten en vluchtelingen die de Italiaanse kustwacht redde op zee. Een vergadering vanmiddag bracht geen akkoord en dus is Italië duidelijk: "we zijn wel degelijk van plan om de bijdrage aan de Europese begroting terug te schroeven". "Een politiek dreigement van jewelste", zegt VRT NWS-journalist en Europakenner Rob Heirbaut. 

Vorige week redde het schip de Diciotti van de Italiaanse kustwacht 177 vluchtelingen en migranten vanop de Middellandse Zee. Het gaat vooral over mensen uit Eritrea en Somalië. 27 minderjarigen mochten gisteren het schip verlaten. De 150 volwassenen moesten aan boord blijven. Uit protest gingen sommigen vandaag in hongerstaking. 

De Italiaanse regering is duidelijk: de vluchtelingen en migranten komen niet aan wal, zolang Europa geen garanties geeft dat andere Europese landen ze willen opnemen. En net aan die kant blijft het stil. 

Vanmiddag zat de Europese Commissie samen over de kwestie, maar een oplossing kwam er niet. "Hypocriet", vindt de Italiaanse premier Giuseppe Conte. In een Facebookbericht zegt hij dat Europa het nalaat om solidariteit of verantwoordelijkheid te tonen. En er is een kloof tussen woorden en daden, zo klinkt het. 

Maar volgens de Europese Commissie ging de vergadering van vanmiddag helemaal niet over deze specifieke kwestie. Het was een informele vergadering waarbij er werd gesproken over een structurele oplossing voor alle mensen die worden gered op zee, zo klinkt het daar. Bovendien waren enkel de landen van West- en Zuid-Europa aanwezig en was er niemand van Oost-Europa. 

Bijdrage terugschroeven

Hoe dan ook drijft Italië de druk op Europa op. Het land is wel degelijk van plan om zijn bijdrage aan de Europese begroting terug te schroeven nu er geen akkoord is gevonden, zo herhaalde vicepremier Luigi Di Maio vanavond. "De Europese Unie heeft beslist Italië nog maar eens de rug toe te keren. Wij hebben geen andere keuze dan eenzijdig een compenserende maatregel te nemen."

De Europese Unie heeft beslist Italië nog maar eens de rug toe te keren

Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio

"Maar of dat ook effectief kan, lijkt me twijfelachtig", zegt VRT NWS-journalist en Europakenner Rob Heirbaut. "De Britten, die uit de Europese Unie gaan stappen, moeten hun bijdrage de komende jaren ook betalen. Dit is een politiek dreigement van jewelste, maar ik betwijfel of de andere Europese landen onder de indruk zijn. De aankomst van vluchtelingen en migranten in Italië is ook sterk aan het afnemen. De eerste zeven maanden van dit jaar zijn er 80 procent minder aangekomen dan dezelfde periode vorig jaar."

Geen vooruitgang

Hoe dan ook is er de afgelopen maanden nauwelijks tot geen vooruitgang geboekt in het migratiedossier. Eind juni - bij de laatste Europese top - werd er afgesproken dat er ook in andere Europese landen gecontroleerde centra zouden komen die migranten en vluchtelingen zouden scheiden. Op die manier zouden ze ook worden opgevangen in andere landen. "Maar momenteel heeft nog geen enkel Europees land zich bereid getoond om dat ook effectief te doen", zegt Heirbaut. "Wellicht zal er pas een doorbraak komen bij de volgende Europese top, 20 september."

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen