Videospeler inladen...

Rolstoelgebruikers hoeven niet meer te reserveren op 70 bus- en tramlijnen

Rolstoelgebruikers in Vlaanderen kunnen vanaf het najaar zo'n 70 bus- en tramlijnen gebruiken zonder vooraf te registreren. Tot nu toe moesten reizigers met een rolstoel 24 uur op voorhand melden aan De Lijn welke bus of tram ze wilden nemen. Dat systeem wekte veel ergernis.

"Morgen ergens naartoe willen en dan denken: oh nee, ik heb niet op tijd gerserveerd. Echt vervelend." Dat zei rolstoelgebruiker Xander Berbé vanmorgen nog bij een actie aan het station Antwerpen-Berchem. "Het is voor ons echt lastig om op café te gaan en dan geen bus meer te kunnen nemen omdat we niet 24 uur van tevoren gereserveerd hebben."

Maar De Lijn past daar dus een mouw aan. "Wij willen zelf echt af van die reservatieplicht, " zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. "We hebben eerst een proefproject gedaan in de 5 provincies. En de conclusie is nu dat we vanaf het najaar de reservatieplicht afschaffen op 69 lijnen in heel Vlaanderen. Het gaat in de eerste plaats om drukke lijnen, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen. Op die lijnen garanderen we rolstoelgebruikers dat ze altijd mee kunnen. Zonder reservatie."

De haltes op de betrokken lijnen zullen een pictogram krijgen, zodat duidelijk is dat reserveren niet nodig is.

Gemeenten en Gewest moeten mee

Op termijn wil De Lijn graag dat de reservatieplicht voor rolstoelgebruikers verdwijnt op alle lijnen. Maar dan is er nog werk aan de winkel. De gemeenten en  het Vlaams Gewest moeten er mee voor zorgen dat de haltes makkelijker toegankelijk worden voor rolstoelen. Tom Van de Vreken: "Een halte moet bepaalde afmetingen hebben een bepaalde hellingsgraad én er mogen geen obstakels in de weg staan. We hebben al die problemen geïnventariseerd aan onze haltes en de wegbeheerders kunnen die informatie nu gebruiken. Zo kunnen we samen bekijken welke haltes eerst aangepast kunnen worden." 

Videospeler inladen...

Meest gelezen