Stad Brussel wil metrolijn verlengen tot aan parking C: "Anders kan het niet functioneren als randparking"

De stad Brussel wil dat het metronet verlengd wordt tot aan parking C aan de Heizel. Dat laat de stad weten in een persbericht. Parking C kan deze zomer gebruikt worden als overstapparking: pendelaars kunnen er hun auto achterlaten om met het openbaar vervoer naar het centrum van Brussel te gaan. Maar bijna niemand maakt gebruik van die parking. Een belangrijke reden daarvoor is dat het dichtstbijzijnde metrostation een kwartier stappen is vanaf de parking.

Op parking C ligt aan de Heizel, niet ver van het Atomium. De stad Brussel wilde er een ondergrondse parking van maken en bovengronds een nieuw voetbalstadion bouwen. De plannen voor het voetbalstadion werden uiteindelijk geschrapt, maar de parking is er nog steeds. Deze zomer stelde Brussel de parking open voor pendelaars. Omdat de Leopold II-tunnel gesloten is door verbouwingswerken, hoopten de Brusselse beleidsmakers dat veel pendelaars hun auto zouden achterlaten aan de rand van het gewest. 

Die wens is echter niet in vervulling gegaan. Uit cijfers van VRT NWS blijkt dat amper negen auto's per dag gebruik hebben gemaakt van de parking. "Logisch", reageerde Brussels schepen voor Mobiliteit Els Ampe (Open VLD). "Het is een trek-je-plan-parking: Parking C ligt op meer dan 14 minuten stappen van een metro- of tramstation."

Brussel zou Brussel niet zijn als die uitspraak niet meteen leidde tot een discussie tussen de stad en het gewest. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet verklaarde bij Bruzz dat er plannen waren om de metro door te trekken naar Parking C, maar dat de stad liever een kabelbaan wilde.  Ampe deed dat af als "louter een idee van de PS".

Vandaag stuurt de stad Brussel een persbericht uit waarin de stad de wens voor een metro "herbevestigd". "De voorbije maanden is duidelijk gebleken dat Parking C niet kan functioneren als randparking als er daar geen aansluiting is op performant openbaar vervoer. "

Zodra het stadsbestuur plannen ontvangt van het gewest "zal het zo snel mogelijk een gunstig advies geven".

Meest gelezen