Videospeler inladen...

Minister Tommelein wil rendement van zonnepanelen garanderen: “Anders komt digitale meter er niet”

Als eigenaars van zonnepanelen niet dezelfde voordelen kunnen behouden, komt de digitale energiemeter er voorlopig niet. Dat zegt Vlaams minister van Energie Tommelein (Open VLD) deze ochtend. Met een digitale meter is het niet zeker dat eigenaars van zonnepanelen dezelfde voordelen behouden als met de "oude" terugdraaiende meter. De minister kan namelijk niet op zijn eentje de voordelen garanderen. Hij hangt daarvoor af van het VREG en de federale overheid. Minister Tommelein laat nu verstaan dat de digitale meter er voorlopig niet komt als het rendement niet is gegarandeerd. “Als er geen oplossing komt, zal ik de digitale meter voorlopig niet invoeren”, zegt de minister.

Vandaag de dag kunnen mensen met zonnepanelen hun teller zien terugdraaien wanneer ze meer energie produceren dan ze verbruiken. Dat verandert met een digitale teller. Die zal niet terugdraaien, dus wil minister Tommelein een “ander compensatiesysteem” voorzien. “De nieuwe compensaties moeten minstens even interessant zijn als vandaag met de terugdraaiende teller”, beweert de minister. 

Tommelein kan instaan voor een deel van die compensaties. Hij wil bijvoorbeeld het zogenoemde prosumententarief afchaffen. Dat is de prijs die eigenaars van zonnepanelen betalen om het elektriciteitsnet te gebruiken.

Maar ook de Vlaamse energieregulator VREG en de federale overheid bepalen een groot deel van de prijs. Voor nettarieven, btw en accijnzen kan de minister niet instaan. En die maken ongeveer twee derde van de prijs uit. Minister Tommelein kan zelf dus niet garanderen dat eigenaars van zonnepanelen hun voordelen behouden.

Als er geen oplossing komt, zal ik de digitale meter voorlopig niet invoeren

Vlaams minister voor Energie Tommelein (Open VLD)

Als die compensatie niet even voordelig zou zijn, dan komt de digitale meter er voorlopig niet voor eigenaars van zonnepanelen, zegt de minister. De uitrol van de digitale teller staat begin volgend jaar gepland, en zal verlopen over een periode van 10 jaar. Tommelein denkt er nu aan eigenaars van zonnepanelen pas in een latere fase van een digitale meter te voorzien. 

Druk op energieregulator VREG

Tussen de regels door zet minister Tommelein druk op de energieregulator VREG, die de distributienettarieven reguleert. "Ik denk dat de VREG in de komende weken een beslissing kan nemen", spoort de minister aan. "Als de VREG een beslissing neemt die het rendement voor de Vlamingen niet garandeert, dan zullen we de digitale meters bij eigenaars van zonnepanelen pas later plaatsen. Ik kan me niet inbeelden dat de regulator erop uit is om mensen met zonnepanelen te straffen." 

Ik kan me niet inbeelden dat de regulator erop uit is om mensen met zonnepanelen te straffen

Vlaams minister voor Energie Tommelein (Open VLD)

De VREG wil momenteel geen uitspraak doen. “Wij wachten op een decreet van de Vlaamse regering om te weten hoe het kader rond de digitale meter in elkaar zit. Dan gaan wij onze verantwoordelijkheid nemen en een uitspraak doen over de distributienettarieven.” 

Tommelein maakt zich geen zorgen over het aandeel van de energiefactuur waarvoor de federale overheid bevoegd is. "Het systeem van de terugdraaiende teller bestaat al sinds 1990. Het zou heel eigenaardig zijn als de federale overheid dit nu aan de kant schuift", gelooft de minister. 

SP.A vraagt uitstel voor digitale teller

Oppositiepartij SP.A wil dat Tommelein wacht om de digitale teller verder in te voeren.  "De overhaaste beslissingen van minister Tommelein zorgen er enkel voor dat de stroomfactuur naar boven zal gaan. Hij moet de uitrol uitstellen tot de twijfels weg zijn", klinkt het bij Vlaams parlementslid voor SP.A Rob Beenders. "Deze zoveelste discussie bewijst opnieuw dat minister Tommelein niet klaar is met zijn dossier. De onduidelijkheid die vandaag heerst is ook nefast voor verdere investeringen in zonnepanelen."

Minister Tommelein ziet dan weer een politieke strategie in de uithaal van SP.A: “Meneer Beenders probeert op allerlei manieren de digitale meter niet in te voeren. Dat is iets wat zijn minister in de vorige legislatuur niet gelukt is.”

De Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) vraag snel duidelijkheid. “Deze regeling kan de terugverdientermijn van zonnepanelen doen oplopen naar tien jaar. Vandaag is dat maar zes tot acht jaar", zegt algemeen directeur Bart Claeys. "Mocht de rendabiliteit niet behouden blijven, dan vragen we om te wachten met de invoer voor mensen met zonnepanelen. In dat geval wachten we beter tot 2021."

In 2021 komt er voor nieuwe installaties sowieso een alternatief compensatiesysteem, waarbij mensen een vergoeding krijgen voor de stroom die ze op het net zetten. De organisatie blijft wel optimistisch. "Voorlopig is er geen reden tot paniek, het kalf is nog niet verdronken."

Tommelein wil nu alle oplossingen bekijken. "Dat zal in de komende weken gebeuren", zegt de minister. 

Beluister hieronder het volledige interview met minister Tommelein in De Ochtend op Radio 1

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen