AP

Trump blaast reis van zijn minister van Buitenlandse Zaken naar Noord-Korea af

De Amerikaanse president Donald Trump heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gevraagd niet naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang te reizen omdat er naar zijn smaak te weinig vooruitgang wordt geboekt bij de nucleaire ontwapening van Noord-Korea. 

"Ik heb het gevoel dat we onvoldoende vooruitgang boeken rond de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland", twittert Trump.

Gisteren nog kondigde minister van Buitenlandse Zaken Pompeo aan dat hij met de nieuwe speciale gezant voor Noord-Korea, Stephen Biegun, naar Noord-Korea zou reizen om er gesprekken te voeren. "We gaan volgende week samen naar Noord-Korea om er diplomatieke vooruitgang te boeken om ons objectief te bereiken", zei hij. Het zou al zijn vierde bezoek aan het communistische regime zijn, en het tweede sinds de historische ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un in juni, in Singapore.

Zo ver komt het voorlopig dus niet. Eén van de oorzaken voor de trage vooruitgang is volgens president Trump China, dat Noord-Korea niet genoeg onder druk zou zetten. Als gevolg van de handelsoorlog met de Verenigde Staten zou de bereidheid van Peking om druk uit te oefenen op Pyongyang zijn geslonken. 

Trump maakt nog zijn warmste groeten over aan de Noord-Koreaanse leider en kijkt er naar eigen zeggen naar uit Kim binnenkort te ontmoeten.

Meest gelezen