Minister Jeff Sessions en zijn adjunct Rod Rosenstein hebben zich de woede van Trump op de hals gehaald.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump valt opnieuw tweetend uit naar zijn minister van Justitie Jeff Sessions

Voor de tweede opeenvolgende dag heeft de Amerikaanse president openlijk kritiek geuit op zijn minister van Justitie Jeff Sessions. Die laat zich blijkbaar ook niet meer doen en laat verstaan dat hij geen politieke inmenging in het gerecht zal dulden.

Het botert al wel langer niet meer tussen Trump en Sessions, maar de voorbije dagen staan de twee wel echt met getrokken messen tegenover elkaar. Dit keer port Trump zijn minister aan om "alle corruptiezaken van de andere kant (de Democraten dus) te bekijken". "Come on, Jeff, you can do it, the country is waiting", heet het dan.

De president geeft zelf aan wat hij graag uitgespit zou zien: de kwestie rond speciaal onderzoeker Robert Mueller (die medewerkers van Trump op de hielen zit), de beweringen van de Democraten over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, de Clinton Foundation, "de leugens en lekken" van de ontslagen FBI-directeur Comey, en dergelijke meer.

Het is duidelijk dat Trump het gehad heeft met juridisch onderzoek naar de inmenging van Moskou in de politiek in de VS en naar zijn medewerkers. De voorbije dagen is voormalig campagneleider Paul Manafort schuldig bevonden aan fiscale en bankfraude en het werken voor een buitenlandse mogendheid zonder dat aan de VS-overheid te melden. Michael Cohen, de vroegere advocaat van Trump, wil Justitie dan weer informatie geven over de "Russische connectie" bij de verkiezingen van 2016.

Sessions pikt het niet meer

Donderdag was president in een interview met Fox News al hevig uitgevallen naar zijn minister, die volgens hem geen controle heeft over het departement Justitie. Hij liet doorschijnen dat hij Sessions of diens assisent Rod Rosenstein zou ontslaan.

Trump herhaalde dat hij Sessions tot minister benoemd heeft omdat die loyaal is. maar dat hij dat niet gedaan zou hebben als hij geweten had dat Sessions zijn handen zou afhouden van het onderzoek naar Russische inmenging bij verkiezingen. Dat heeft Rod Rosenstein de kans gegeven om voormalig FBI-directeur Robert Mueller te benoemen tot speciaal onderzoeker naar die inmenging en dat zit Trump erg hoog, zeker nu dat onderzoek nauwe medewerkers in het gedrang brengt. Onlangs riep Trump Sessions op om het onderzoek van Mueller onmiddellijk stop te zetten, maar die heeft dat niet gedaan.

Sessions heeft echter hard teruggeslagen deze keer. Zo belooft hij dat "hij geen politieke inmenging bij Justitie zal dulden" en hij zegt dat hij het volste vertrouwen heeft in zijn onderzoekers en medewerkers. Dat is een totaal andere visie dan die van president Trump. Het lijkt er op dat de dagen van Sessions op Justitie geteld zijn en analisten sluiten niet uit dat Trump ook het onderzoek van Mueller wil stoppen vooraleer dat te dicht bij hem komt.

Meest gelezen