"Windsurfen konden we niet en dus werd ons een gratis surfles aangeboden"

In de 2e helft van de jaren 70 werd windsurfen ook bij ons plots een rage. En dus lag het voor de hand dat er een popliedje over gemaakt zou worden. Ook al was de toen 27-jarige Nico Fontijn, vader van 2 kinderen, eigenlijk een drummer en was zingen niet helemaal zijn ding, toch had hij het ideale blonde strand-uiterlijk. En dus waagde hij zich aan een auditie. Aangevuld met 3 vrouwen en 3 mannen was de podiumact The Surfers geboren en dat resulteerde 40 jaar geleden in de Europese zomerhit "Windsurfin'".

Fontijn in een interview in de zomer van 1978: "Qua uiterlijk was ik precies wat ze zochten. Met mijn blonde haren stak ik goed af bij de rest van de groepsleden. Wel heb ik eerst nog een zangtest moeten doen. Er was een selectie van 30 man. Daarna moest ik een televisietest doen. Toen dat voor mekaar was kon het feest beginnen." (Muziekwebsite Zaanse Pophistorie)

Fontijn werd bijgestaan door onder meer de toen al bekende Spooky, die daarvoor deel uitmaakte van het populaire hitduo Spooky and Sue ("Swinging on a star", "You talk too much" en "Do you dig it"), en van danseres Esther Oosterbeek, die later zou deel uitmaken van de Dolly Dots.

Toch verliep het inoefenen van de eerste single moeilijker dan verwacht. Fontijn: "Mijn Engels was altijd een probleem. Nog trouwens. De tekst van “Windsurfin” kan ik nu wel dromen. Toen ik de tekst eenmaal in huis had, heb ik de hele dag voor de spiegel staan oefenen. Ik dacht eerst dat ik het nooit zou leren." Het lied zelf werd in de studio ingezongen door leden van de groep Breeze en de meisjes van het trio The Internationals.

"Windsurfin'" werd uiteindelijk een heuse zomerhit, niet alleen in Nederland en Vlaanderen, maar ook in West-Duitsland, Polen, Denemarken en Frankrijk. Fontijn: "Het is allemaal zo vlug gegaan. Ik kan het nog nauwelijks geloven."

"Zo’n singlesucces brengt ook voordelen met zich. Zo krijgen we bijvoorbeeld allemaal, de vrouwen inbegrepen, een dag gratis surfles in Hoorn. Want surfen kunnen we niet. Toen een waterskileraar daarvan hoorde, bood die ons een dag waterskiën aan."

Je moet wel onwijs hard werken voor je centen

Een jaar later deden ze dat succes in Nederland en Vlaanderen nog eens over, met een nieuwe zomerhit, "Windsurfing time again". Fontijn waarschuwde zijn fans toen wel: "Ach, als je zanger bent bij een groep, denken mensen altijd dat je er onwijs rijk van wordt. Je moet wel onwijs hard werken voor je centen. Je krijgt het niet voor niks."

"Het openen van winkels en mooi staan op reclamefoto’s hoeft niet meer. Dat hebben we in het begin wel gedaan. Reclame maken voor waterski’s, surfplanken, kledingbedrijven. Ach, je krijgt zoveel aangeboden. Als je dat allemaal moet doen, ben je nooit meer thuis."

Er volgden nog 2 singles, die jammerlijk flopten. Zo kwam er dan ook in 1981 een einde aan de groep. Maar intussen konden en kunnen zeker in Nederland en Vlaanderen, waar "Windsurfin'" in de zomer van 1978 bijna de hoogste plaats in de hitparades wist te behalen, velen het popliedje makkelijk meezingen:

Meest gelezen