Videospeler inladen...

Wolf August liep 350 kilometer om Naya te ontmoeten en beet wel degelijk Limburgse schapen dood

De tweede wolf die sinds deze zomer samen met wolvin Naya rondloopt in Leopoldsburg is geïndentificeerd. Het is wel degelijk een mannetje, zoals camerabeelden al deden vermoeden. DNA-onderzoek wijst uit dat het dier begin deze maand zeker drie schapen dood beet in Leopoldsburg.

Uit welke roedel wolf August afkomstig is, is nog niet bekend. Maar wél zeker is dat hij in juni in het noorden van Duitsland , in Nedersaksen, een schaap doodbeet. Het dier werd daar geïdentificeerd als "GW979m".  Daarna legde hij honderden kilometers af, om uiteindelijk in Belgisch Limburg terecht te komen, zegt Koen Van Muylem van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO): "In juni en juli heeft hij een traject afgelegd door Nederland. Daar zijn 5 indicenten met schapen geweest. Wij hebben hem dan op 3 augustus voor het eerst kunnen filmen. Hij is natuurlijk niet rechtstreeks gekomen, maar heeft wel zo'n 350 à 400 kilometer afgelegd." De naam "August" kreeg de wolf pas in Vlaanderen, een verwijzing naar de maand waarin hij voor het eerst gespot werd.

Lees verder onder de kaart

Het INBO heeft DNA-stalen onderzocht op verschillende schapen die tussen 3 en 11 augustus werden doodgebeten in Leopoldsburg. Zeker drie van die stalen verwijzen naar August. Op zijn tocht door Nederland beet hij 5 schapen, op plaatsen in de provincies Friesland, Flevoland en Gelderland.

Het onderzoek bevestigt ook dat August een mannetje is, wat al afgeleid werd uit de camerabeelden. Het is dus mogelijk dat hij "het liefje van Naya" is of wordt. "Het heeft er de schijn van dat het een paar is. Het gebied waar ze nu zitten is zeker groot en rustig genoeg om een tijd samen op te trekken."

Omheining rond schapen wordt verbeterd

De getroffen schapenkudde is een privé-kudde in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt, op het militair domein van Leopoldsburg. De elektrische omheining rond die kudde is intussen hersteld en onder voldoende stroom geplaatst. Volgens het INBO moet dat volstaan om de wolven tegen te houden.  De schade wordt vergoed door de overheid, dat is altijd zo als kan bewezen worden dat een wolf de oorzaak is.

Intussen blijft het INBO de wolven volgen via wildcamera's die vooral 's nachts beelden maken. De 13 camera's hebben de afgelopen twee weken al 143 keer de wolven gespot, alleen of samen. 

Naya en August

Meest gelezen