Deze video is beschikbaar op

2dehands.be waarschuwt voor oplichters: "Ze werken via valse accounts van Paypal"

De populaire zoekertjessite 2dehands.be waarschuwt verkopers van tweedehandsspullen voor oplichters die steeds meer nieuwe manieren vinden om te frauderen. Het gaat telkens om truken om klanten ertoe te overhalen hun verkoop buiten de zoekertjessite verder af te handelen. "Dat fenomeen is niet nieuw en mensen laten zich almaar minder snel in de luren leggen," zegt 2dehands.be

Ellen Beens, een jonge vrouw uit Wilsele, in Vlaams-Brabant, werd ongeveer een jaar geleden opgelicht via 2dehands.be. Ze bood te klein geworden kleren van haar zoontjes te koop aan via de zoekertjessite. Vrijwel meteen kreeg ze een mail van een Franse vrouw. "Ze bood 100 euro voor de doos, maar ze wou alleen betalen via het online betaalsysteem Paypal."

Ellen maakte een account aan bij Paypal en ontving daarna een mailtje - met het logo van Paypal in - waarin stond dat de vrouw het geld overgeschreven had op haar account. "Ik zag een scherm waarop stond dat de 100 euro effectief op mijn rekening stond." Ellen stuurde de kleren op. Maar toen ze zag dat het geld niet op haar rekening kwam, contacteerde ze de vrouw opnieuw. Die vroeg haar om opnieuw een klein bedrag te storten - een soort waarborg -, alleen dan zou ze de 100 euro kunnen krijgen. Toen besefte Ellen dat ze opgelicht was. 

Een Franse vrouw bood 100 euro voor mijn spullen, maar ze wou enkel betalen via Paypal

Ellen Beens

Mensen die iets op de site aanbieden, kregen vroeger een mail met de vraag om de verkoop buiten de zoekertjessite verder af te handelen. Sinds kort misbruiken oplichters daarvoor de chatfunctie op de site. 

"Handel altijd alles af binnen de website van 2dehands.be"

Petra Baeck van 2dehands.be herkent deze truc. "De oplichter maakt een vals account van Paypal aan, dat veel gelijkenissen vertoont met het echte account van de betaalsite." Op die manier worden mensen misleid en lijkt het alsof er een bedrag gestort is op hun account. "Maar de oplichters vragen ook nog om hen een waarborg te betalen, zodat het geld wordt vrijgegeven. En dat vraagt Paypal nooit." De oplichters gebruiken dus de goede naam van Paypal om mensen op te lichten. 

2dehands.be raadt hun klanten nu aan om niet in te gaan op een vraag om alles buiten hun website af te handelen. "Want als dat gebeurt, en het loopt fout, dan kunnen we niet meer ingrijpen." 2dehands.be kan naar eigen zeggen fraudeurs alleen opsporen en hun IP-adressen blokkeren als er iets misloopt met een verkoop binnen hun site. De zoekertjessite stuurt daarom preventief waarschuwingen naar mensen die een bod krijgen vanuit het buitenland. 

Wie opgelicht is, kan een klacht indienen bij de politie. En wie onraad ruikt, kan het misbruik via een speciale knop melden op de website van 2dehands.be.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen