Fredrik Persson

300 neonazi's manifesteren in centrum van Stockholm

In het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm hebben 300 neonazi's een manifestatie gehouden. Er waren honderden tegenbetogers, maar die werden door de massaal ingezette veiligheidsdiensten op een afstand gehouden. Het kwam niet tot incidenten. 

Zo'n 300 aanhangers van het Nordic Resistance Movement (Den Nordiske Modstandsbevægelse) hebben vanmiddag een manifestatie gehouden in het centrum van Stockholm.

Fredrik Persson

Het Nordic Resistance Mouvement is een neonazi-groepering die in 1997 werd opgericht in Zweden en staat een openlijk racistische en antisemitische doctrine voor. Het is een verwaarloosbaar kleine beweging, maar ze laat de laatste jaren wel meer van zich horen, vooral via de sociale media.

Volgende maand komt ze met 24 kandidaten voor het eerst op tijdens de parlementsverkiezingen. Ze maakt geen enkele kans om de kiesdrempel te halen, maar de Zweedse sociaaldemocratische premier Stefan Löfven heeft hoe dan ook aangekondigd dat hij "vastberaden is om alle neonazi-organisaties te verbieden."    

Fredrik Persson

Vanmiddag kwamen ook honderden tegenbetogers naar het centrum van Stockholm afgezakt. Bij hen waren o.a. de Zweedse minister van Cultuur Alice Bah Kuhnke, schrijfster Hedi Fried, die de Holocaust overleefde, en handbalspeelster Linnea Claeson. 

Fredrik Persson

De politie was massaal aanwezig en hield de tegenbetogers uit de buurt van de neonazi-mars. Het kwam niet tot incidenten.

Meest gelezen