Belgische bureaucratie blokkeert Bruegelhuis Brussel

Het Bruegelhuis in Brussel zal dan toch niet de deuren openen in 2019, het Bruegeljaar. Dat schrijft Le Soir en bevestigen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België aan VRT NWS. Het nodige geld is er, maar de musea mogen het van de federale regering niet uitgeven.

Het moest 1 van de kronen op het werk van het Bruegeljaar in 2019 worden: de opening van het Bruegelhuis als nagelnieuw museum in Brussel in een pand uit de 16e eeuw waar Pieter Bruegel de Oude zou hebben gewoond (al bestaat hierover grote historische twijfel). Van dat plan komt echter niks in huis.

Financieel was de zaak nochtans rond: de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSK) waren bereid 1,1 miljoen euro uit een pot van 5 miljoen euro aan eigen middelen uit te trekken om het huis tot een museum om te toveren. Toerisme Vlaanderen had hiervoor bijkomend 1,6 miljoen euro veil.

Federale wetgeving gooit nu roet in het eten. In kringen rond de KMSK verneemt VRT NWS dat de federale regering een Europese norm rond financiering strikt interpreteert. Die stelt dat musea zoals de KMSK per jaar maar mogen uitgeven wat ze binnen datzelfde jaar aan inkomsten binnenkrijgen. 

Concreet betekent dit dat de KMSK het Bruegelhuis alsnog niet kunnen financieren. Ze beschikken wel over het nodige geld, maar ze mogen het niet uitgeven.

Vreemd genoeg waren de betrokken ministers individueel wel degelijk gewonnen voor het Bruegelhuis. Federaal ging het onder anderen om minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA). Op Vlaams niveau was ook minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) enthousiast.

Reserves

"Het is erg onwaarschijnlijk dat het project van het Bruegelhuis volgend jaar zal doorgaan", vertelt minister Weyts aan VRT NWS. Daarbij wijst hij vooral minister van Begroting Wilmès met de vinger. "Blijkbaar zijn de nodige reserves wel aanwezig bij de KMSK, maar mogen ze die niet aanspreken van de minister van Begroting. Nochtans zijn ze noodzakelijk om het project te kunnen realiseren, samen met de Vlaamse middelen."

"Je kan dan wel een akkoord hebben tussen het Vlaamse niveau en enkele federale ministers onder wie staatssecretaris Demir, als de minister van Begroting finaal de vinger op knip houdt, komt het project er niet."

Weyts benadrukt dat het Bruegelhuis slechts 1 van de projecten is die in de steigers staan of stonden voor het Bruegeljaar. De voorziene 1,6 miljoen euro voor dat museum, gaan nu naar die andere projecten. "Hopelijk kunnen we in de toekomst nog iets rond het Bruegelhuis zelf doen, maar dat is even koffiedik kijken."

Begrotingsregels

Staatssecretaris Demir bevestigt dat de KMSK het nodige geld in kas hebben, maar ze verwijst naar de Europese begrotingsregels. "Het gebruik van die reserves betekent volgens die regels een negatief saldo op de begroting", zegt ze in een schriftelijke reactie. "Daarom moet minister Wilmès haar toelating geven."

"Voor de federale wetenschappelijke instellingen had zij al een aanzienlijk begrotingstekort toegestaan. Voor een bijkomend begrotingstekort voor de KMSK was geen ruimte beschikbaar."

Meest gelezen