Videospeler inladen...

Demir: "Hoofddoeken horen niet thuis op schoolbanken"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil dat er in het onderwijs een algemeen hoofddoekverbod wordt ingevoerd. Dat schrijft het Nieuwsblad. Volgens Demir dragen veel meisjes op steeds jongere leeftijd een hoofddoek. Scholen moeten daar volgens Demir wat aan doen. 

"Laat we ons afvragen wat we het belangrijkst vinden, de religieuze rechten of de gelijkheid tussen man en vrouw", oppert Demir. Volgens haar is er namelijk een evolutie aan de gang waarbij steeds jongere meisjes op school een hoofddoek dragen.

Volgens de staatssecretaris is het belangrijk dat meisjes op jonge leeftijd vooral vrij zijn en niet beperkt worden door bepaalde keuzes die voor hen gemaakt zouden worden. "Ik vind het niet gezond voor hun ontwikkeling als zij op zeer jonge leeftijd al een hoofddoek gaan dragen." 

In het Gemeenschapsonderwijs is er al sinds 2013 een verbod op alle religieuze symbolen van kracht, al is dat al een paar keer juridisch aangevochten. Zuhal Demir pleit daarom voor meer duidelijkheid. Het Gemeenschapsonderwijs steunt de oproep. "Het verbod op levensbeschouwelijke kentekens heeft het mogelijk gemaakt dat we in de klas weer kunnen bezig zijn over samen leren, samenleven", zegt Nathalie Jennes van het Gemeenschapsonderwijs.

In het Katholiek Onderwijs is het dragen van een hoofddoek in principe nog wel toegelaten en de scholenkoepel is niet meteen van plan om daar verandering in te brengen. "Het is niet aan de overheid maar aan de individuele school om te bekijken welke afspraken ze daarover maakt", reageert  Marijke Van Boogaert van het Katholiek onderwijs.

"In het Katholieke onderwijs is er dan ook grote variëteit aan afspraken. Sommige scholen verbieden het wel, in andere scholen is het toegelaten op de speelplaats en in nog andere bij buitenschoolse activiteiten."

Bekijk hier het item uit "Het Journaal" van 19 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen