Videospeler inladen...

Elke dag worden twee wandelende kinderen, jonger dan veertien, op straat aangereden

Vorig jaar werden er in ons land 4667 voetgangers op straat aangereden. 828 daarvan waren kinderen onder de 14. Dat zijn er meer dan twee per dag. "Dat zijn er uiteraard veel te veel, maar het is toch een daling met een vijfde tegenover 10 jaar geleden." Dat zegt Stef Willems van Vias, het Belgische kenniscentrum voor verkeersveiligheid. Sensibilisering en de invoering van Zone 30 aan scholen, zijn de belangrijkste verklaringen voor deze daling.

Het ongeval in Sint-Niklaas deze week waarbij een meisje van vijf op het voetpad doodgereden werd en haar moeder en zusje zwaargewond, is geen alleenstaand feit.  Vorig jaar werden er in ons land 828 wandelende kinderen, jonger dan 14, op straat aangereden. Zes van hen overleefden de klap niet. 

Jongeren en ouderen het meest kwetsbaar

Uit cijfers van Vias, het voormalige Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, blijkt dat er vorig jaar 4667 voetgangers op straat aangereden werden. 95 van hen overleefden de klap niet. Ze overleden binnen de 30 dagen na het ongeval. 

Wandelende kinderen onder de 14 en voetgangers boven de 75, zijn de meest kwetsbare groepen in ons verkeer:  Het relatieve risico om te overlijden of zwaar gewond te raken per afgelegde kilometer in België, is het hoogst voor voetgangers onder dan 14 of ouder dan 75, blijkt uit cijfers van het BIVV van 2013. Vias heeft geen cijfers over wie bij deze ongelukken in de fout is gegaan.

Dalende trend

"Meer dan twee wandelende jongeren onder de 14 die per dag aangereden worden, zijn er nog altijd veel te veel, maar het is toch een daling met een vijfde (21%) tegenover 10 jaar geleden," dat zegt Stef Willems van Vias. "Dat heeft onder andere te maken met het feit dat er wegaanpassingen voor Zone 30 gemaakt zijn in de buurt van scholen en bovendien is er zwaar geïnvesteerd in sensibilisering naar zowel ouders als kinderen maar natuurlijk ook naar alle andere weggebruikers om de verkeersveiligheid voor die jonge kinderen te verbeteren."

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen