Bemba mag niet meedoen aan presidentsverkiezingen Congo 

Voormalig krijgsheer en oppositieleider Jean-Pierre Bemba mag niet meedoen aan de komende presidentsverkiezingen in Congo. Zijn kandidatuur is door de kiescommissie onontvankelijk verklaard.

De kiescommissie verwierp de kandidatuur van Bemba, een van de tenoren van de oppositie tegen de Congolese president Joseph Kabila, vanwege zijn "veroordeling door het Internationaal Strafhof (...) voor beïnvloeding van getuigen".

Het Strafhof sprak Bemba in juni in beroep vrij voor oorlogsmisdaden, nadat hij tien jaar in de cel had doorgebracht. Het hof had hem in eerste instantie in juni 2016 nog tot achttien jaar gevangenis veroordeeld, voor de wreedheden die zijn militie van 2002 tot 2003 had begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Bemba was vicepresident in een overgangsregering van 2003 tot 2006. Hij is voorzitter van de Bevrijdingsbeweging van Congo (MLC), de op een na grootste oppositiepartij in het parlement. Na zijn vrijspraak maakte hij vorige maand een triomfantelijke terugkeer in Kinshasa.

23 december

De kiescommissie moest vrijdag een voorlopige lijst publiceren van kandidaten die mogen deelnemen aan de presidents- en parlementsverkiezingen. Mogelijk is Bemba niet de laatste die uitgesloten wordt van de verkiezingen, die gepland staan voor 23 december.

Kort voor de aankondiging van de kiescommissie had de gehele oppositie tegen president Joseph Kabila opgeroepen tot een "algemene mobilisatie". Ze beschuldigde de "gevestigde macht" ervan sommige kandidaten te willen "uitsluiten".

"De politieke oppositie eist dat meneer Kabila en zijn politieke familie het kiesproces vrij laten verlopen, door te stoppen met invloed uit te oefenen op de kiescommissie", klinkt het in het persbericht, dat ondertekend is door Bemba, oppositieleider in ballingschap Moïse Katumbi en Félix Tshisekedi.