Lindsay Kemp, de man die David Bowie leerde dansen, is overleden

In de Italiaanse havenstad Livorno is de Britse danser, acteur, mimespeler en choreograaf Lindsay Kemp overleden. Hij was 80 jaar. Kemp had een grote invloed op een hele generatie rockartiesten, David Bowie op kop, maar ook Kate Bush, Peter Gabriel en Mick Jagger.

Lindsay Kemp (foto boven: Twitter/David Bowie Wonderworld) groeide op in een arbeidersgezin in de buurt van Liverpool, maar ontwikkelde al heel jong een passie voor dans. Hij won een beurs voor een kunstopleiding in Londen en kreeg les van de Franse mimespeler Marcel Marceau. In de jaren 60 richtte hij zijn eigen dansgezelschap op.  

De jonge David Bowie kwam naar een van zijn voorstellingen kijken, en ging lessen bij hem volgen. De twee kregen ook een relatie. Het was Kemp die Bowie inspiratie gaf voor het personage Ziggy Stardust

Ook Kate Bush, die piepjong doorbrak met "Wuthering heights", had de theatrale dansbewegingen die ze bij dat nummer liet zien, te danken aan de lessen van Kemp. Ze klopte bij hem aan nadat ze zijn voorstelling "Flowers" had gezien op het Edinburgh Festival in 1976.

Kemp deed ook een aantal cameo's in films. Zo was hij de waard van een pub in "The wicker man" (1973).

Kemp bleef voorstellingen maken, waarbij hij mime, dans, theater en cabaret combineerde. Hij waagde zich ook aan operaproducties. Twee jaar geleden bracht hij in Livorno nog "Die Zauberflöte" van Mozart.

Meest gelezen