Twintig miljoen voor minder agressie in jeugdzorg

Minister van welzijn Vandeurzen maakt 20 miljoen euro vrij om met gerichte ingrepen in gebouwen agressie te voorkomen in de jeugdhulp en jeugdpsychiatrie. Het gaat vaak om kleinere ingrepen die agressie bij kwetsbare jongeren in goede banen kunnen helpen leiden.

Dit voorjaar werd in verschillende jeugdinstellingen het werk neergelegd, vanwege toenemende agressie en een gebrek aan personeel. Minister Vandeurzen beloofde daarop meer personeel en zou ook investeren in de verouderde infrastructuur.

Ook dat laatste gebeurt nu. Vandeurzen maakt 20 miljoen euro vrij om gebouwen en interieur aangenamer te maken, zodat ze minder aanzetten tot agressief gedrag. En dat is ook echt nodig. "Veel gebouwen dateren uit de jaren 60. (...) Je zou niet willen dat je kind er zit", zegt vakbondsman Piet Van de Walle (LBC).

En dus kunnen instellingen straks ingrepen doen die voor driekwart worden terugbetaald. Het gaat vaak om kleinere ingrepen, zoals een speeltuin of sportveld, aangepaste leefruimtes met flexibele wanden en veiligheidsglas, en ook afzonderingskamers en cameratoezicht. Volgens minister Vandeurzen kan er later nog geld bijkomen.

Meest gelezen