Videospeler inladen...

Vluchtelingencrisis rond Venezuela nadert kritiek punt: "Vergelijkbaar met crisis rond Middellandse Zee"

De uittocht van tienduizenden Venezolanen veroorzaakt een vluchtelingencrisis in Latijns-Amerika die stilaan vergelijkbaar is met de vluchtelingencrisis rond de Middellandse Zee in 2015. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie, de IOM. Venezuela kampt met een economische en politieke crisis waardoor levensmiddelen in dat land schaars geworden zijn.

Het geduld van de buurlanden van Venezuela lijkt op te raken waardoor die noodmaatregelen nemen om Venezolaanse vluchtelingen tegen te houden aan hun grens.  En die situatie is volgens Joel Millman, de woordvoeder van de Internationale Organisatie voor Migratie, te vergelijken met de vluchtelingencrisis rond de Middellandse Zee in 2015.  "De vluchtelingencrisis bereikt een kookpunt en daarom moeten we nu klaar zijn met noodplannen en fondsen, " aldus Millman.

Deze crisis is te vergelijken met de vluchtelingencrisis rond de Middellandse Zee in 2015

Joel Millman, woordvoerder IOM

Peru voert vanaf vandaag een wet in die vluchtelingen verplicht een paspoort bij te hebben om het land binnen te geraken.  Daardoor dreigen tieners en kinderen die moeilijk aan die papieren raken, vast te zitten aan de grens.

Ecuador probeerde eenzelfde wet in te voeren, maar een rechter oordeelde dat een paspoortverplichting in strijd was met de regionale akkoorden over het vrij verkeer van personen.

Brazilië sloot tijdelijk zijn grens met Venezuela, ook al in een poging om het aantal vluchtelingen in te dammen.

AFP or licensors

Uit de laatste cijfers blijkt dat er dit jaar alleen al bijna een half miljoen Venezolanen naar Ecuador gevlucht zijn en ook Peru verwacht een gelijkaardig aantal Venezolanen te moeten opvangen.

In totaal zouden er sinds 2014 maar liefst 2,3 miljoen mensen uit Venezuela gevlucht zijn. En dat komt vooral door de politieke en economische crisis in dat land. Voedsel, medicijnen en andere basisproducten zijn er zeldzaam geworden.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen