Videospeler inladen...

Gerechtelijk onderzoek tegen Salvini wegens onwettelijk vasthouden van mensen

Het Italiaanse gerecht heeft een onderzoek geopend naar minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini met de vraag of hij zich schuldig heeft gemaakt aan kidnapping, onwettelijke arrestaties en machtsmisbruik. De zaak draait om de vluchtelingen en migranten die al dagen vastzitten op het Italiaanse schip Diciotti. Ondertussen liet Salvini weten dat de vluchtelingen en migranten de komende uren de boot kunnen verlaten. 

De Diciotti, een schip van de Italiaanse kustwacht, ligt sinds maandagavond aangemeerd in de haven van Catania, op het Italiaanse eiland Sicilië. Nog meer dan 130 vluchtelingen en migranten zitten er vast. Minister van Binnenlandse Zaken Salvini heeft nu laten weten dat de opvarenden het schip de komende uren zullen mogen verlaten. De Italiaanse katholieke kerk zal zich om het grootste deel van de vluchtelingen en migranten bekommeren, maar ook Albanië en één of twee andere landen zullen enkele opvarenden opvangen, zegt hij. 

Italië wou de vluchtelingen en migranten eerst niet van boord laten gaan. Het land eiste garanties van andere EU-lidstaten dat die ook mensen zouden opvangen. De Italiaanse regering dreigde ermee haar bijdrage aan de Europese begroting terug te schroeven als er geen oplossing kwam.

Het Italiaanse gerecht liet vanavond weten dat het een onderzoek geopend heeft tegen Salvini en zijn kabinetschef, wegens kidnapping, onwettelijke arrestaties en machtsmisbruik. Het onderzoek zal in handen zijn van het "ministerstribunaal" van Palermo, de hoofdstad van Sicilië. 

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

13 mensen van boord gehaald op doktersbevel

Vanmiddag werden al 13 mensen, 7 vrouwen en 6 mannen, van boord gehaald op doktersbevel. 4 andere vrouwen weigerden mee te gaan, omdat ze bij hun familie wilden blijven. De dokters wilde de migranten van boord, omdat ze lijden aan ziektes als tuberculose en andere aandoeningen van de luchtwegen, of aan schurft. Volgens Italiaanse media laat de hygiëne op de Diciotti te wensen over. Er zijn slechts twee baden voor alle opvarenden, die al meer dan een week op het schip geblokkeerd zitten. 

Op het schip zaten 130 Eritreeërs zitten, 10 mensen uit de Comoren, 6 uit Bangladesh, 2 uit Syrië, 1 Egyptenaar en 1 Somaliër. 

VN dringt aan op Europese oplossing

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR drong er vandaag bij de EU-lidstaten op aan om een einde te maken aan de blokkade van de vluchtelingen en migranten aan boord van het Italiaanse schip Diciotti. 

"Het is gevaarlijk en immoreel om het leven van vluchtelingen en asielzoekers op het spel te zetten, terwijl staten zich overgeven aan een politiek getouwtrek over langetermijnoplossingen", zegt VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi.

"Er staan levens op het spel", zo klinkt het nog in de mededeling van de UNHCR. "In 2018 alleen zijn 1.600 mensen om het leven gekomen bij hun poging om de Europese kusten te bereiken, hoewel het aantal mensen dat dat probeert aanzienlijk is gedaald in vergelijking met de voorbije jaren."

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen