Videospeler inladen...

Koning Filip en minister Jambon bezoeken Spa na dood van agent door schietpartij

Koning Filip en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hebben een bezoek aan Spa gebracht waar afgelopen nacht een agent om het leven kwam na een schietpartij. De politie heeft intussen een verdachte opgepakt.

Het bezoek van koning Filip en minister Jambon aan Spa was even over 15 uur begonnen. Concreet brachten ze een bezoek aan het politiecommissariaat van de gemeente in de provincie Luik om hun medeleven te betuigen na de dood van een agent afgelopen nacht. Burgemeester Joseph Houssa (MR) en gouverneur Hervé Jamar stonden hen op te wachten.

Videospeler inladen...

Wat weten we al?

De politie was vannacht uitgerukt voor een ruzie in het centrum van Spa. Daar stond een groep Nederlanders die een café niet binnen mocht en daar amok maakte.

Bij aankomst van de politie waren de Nederlanders in een taxi gestapt. Toen de politie hen wou controleren, werd er geschoten vanuit de auto door een van de inzittenden. Een van de agenten, een 38-jarige man, werd daarbij geraakt en overleed later aan zijn verwondingen. 

De ordediensten zetten nadien een massale klopjacht naar de daders op poten, onder meer in de bossen in de buurt van Spa. Daarbij is een verdachte opgepakt. Het gaat om een Nederlandse man, die overigens zelf geraakt was door een politiekogel en gewond was aan de buikstreek. Hij is bekend bij de politie voor één feit van slagen en verwondingen. Uit het onderzoek blijkt dat hij één van de inzittenden van de taxi was, maar of hij ook de schutter was, is nog niet duidelijk. Hij kon al verhoord worden vandaag, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Het verhoor is opgeschort naar maandag.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel mensen er in de taxi zaten en hoeveel mensen er dus nog worden opgespoord. Er zou vijf Nederlanders toegang tot het café geweigerd zijn, maar hoeveel er in de taxi stapten is niet duidelijk. Er zouden ondertussen nog twee verdachten geïdentificeerd zijn, mogelijk is de politie die al op het spoor, maar of ze al zijn opgepakt weten we niet.

Zeker is dat er ook nog wordt gezocht naar het wapen waarmee de agent gedood werd.

In deze buurt werd de verdachte van de schietpartij opgepakt.

Michel en Jambon betuigen medeleven

Premier Charles Michel (MR), minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hadden eerder al hun medeleven via Twitter betuigd. "Dramatisch voorval in Spa", schrijft Jambon op Twitter "Mijn diepste medeleven met de nabestaanden van de overleden politieman en alle steun aan zijn collega's van de lokale politie."

Minister Geens sluit zich daarbij aan.

Ook premier Michel uit zijn deelneming aan de familie en collega's van de gedode agent. "We moeten alles doen om de omstandigheden van dit drama uit te klaren. Een politieagent in functie aanvallen, is onze democratische samenleving aanvallen."

Op het circuit van Francorchamps hebben de 500 agenten die er instaan voor de veiligheid, vanmiddag een minuut stilte gehouden voor hun gedode collega.

VIDEO: onze reporter Caroline Van den Berghe is in Spa en geeft een laatste stand van zaken

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen