Australische politiek blijft woelig: minister van Buitenlandse Zaken stapt op

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop heeft haar ontslag ingediend na haar nederlaag in de strijd om het voorzitterschap van de Liberale Partij. Het ontslag illustreert nog maar eens het woelige politieke klimaat in Australië.

Vorige week werd Malcolm Turnbull opzij gezet als voorzitter van de Liberale Partij, waar al enige tijd een machtsstrijd woedt tussen de gematigde en de conservatieve vleugel. Hij werd dus ook vervangen als premier, want in Australië is de voorzitter van de grootste partij meteen ook de eerste minister.  

Na een woelige week werd minister van Begroting Scott Morrison aangewezen als nieuwe voorzitter en premier. Minister van Binnenlandse Zaken Peter Dutton, lid van de harde rechterzijde, die aanvankelijk op de vertrouwensstemmig had aangestuurd, en minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop haalden het niet. Dutton kondigde al zijn ontslag aan.

Vandaag heeft ook Julie Bishop haar ontslag ingediend. Ze was sinds 2013 minister van Buitenlandse Zaken. Ze was ook tien jaar lang plaatsvervangend partijvoorzitter. "Het was een eer", zegt ze kort op Twitter. Gewezen premier Turnbull dankte haar op Twitter voor haar "loyaliteit en vriendschap".

Meest gelezen