foto Peter Hilz (C)

Eén op de vier bestuurders die van de  rechter een rij-herexamen moet afleggen, doet dat niet maar blijft wèl rijden

In 2016 werden er 1331 bestuurders betrapt die geen geldig rijbewijs hadden omdat ze niet geslaagd waren voor het herexamen, dat de politierechter hen opgelegd had. Dat is een verdubbeling in 5 jaar tijd. De cijfers komen van Vias, het Belgisch kenniscentrum voor de verkeersveiligheid.

"Dat komt omdat steeds meer politierechters zo'n straf opleggen en omdat één op vier veroordeelden zo'n herexamen nooit aflegt maar mogelijk wel blijft rijden, " zegt Stef Willems van Vias.  

Rijden zonder geldig rijbewijs is volop actueel. Vorige maandag  maaide in Sint-Niklaas een bestuurder een moeder met haar twee dochtertjes van het voetpad. Een meisje van vijf overleefde de klap niet. De bestuurder van de auto had geen geldig rijbewijs. Bovendien dook er in de loop van de week nog een youtube-filmpje op van een kleuter die met de auto, op de schoot van een oudere man, door Brussel rijdt.

Vias, het Belgische kenniscentrum voor de verkeersveiligheid, heeft cijfers over het aantal veroordelingen voor rijden zonder rijbewijs. De meest recente cijfers slaan op 2016.

Sturen zonder herexamens

In die cijfers valt op dat er in 2016 1.331 bestuurders betrapt werden die geen geldig rijbewijs hadden omdat ze niet geslaagd waren voor het herexamen, dat de politierechter hen opgelegd had. Dat is een verdubbeling op 5 jaar tijd: van 699 in 2012 tot 1.331 in 2016.

"Dat gaat over bestuurders, vaak recidivisten, die door de politierechter verplicht worden om een theoretisch of praktisch rijexamen opnieuw af te leggen of die medische herstelproeven moeten afleggen vooralleer terug aan het verkeer deel te nemen," zegt Stef Willems van Vias. 

"We weten dat ongeveer een kwart van die veroordeelde mensen die proeven nooit opnieuw doet, maar mogelijk wel met de auto blijft rondrijden."

Rijden met ingetrokken rijbewijs

Het aantal mensen dat betrapt wordt achter het stuur op het moment dat hun rijbewijs ingetrokken is, blijft lichtjes groeien: van 1.642 in 2012 tot 1.833 in 2016.

In het geheel is het probleem met bestuurders van wie het rijbewijs niet in orde is, nog veel groter:  in 2016 zijn daarvoor maar liefst 13.717 bestuurders veroordeeld.  Sinds 2014 blijft dat cijfer op ongeveer 14.000 veroordelingen per jaar. Toen was er een stijging van ongeveer 50% ten opzichte van het jaar daarvoor.

"Meestal gaat het om papieren die niet in orde zijn," zegt Stef Willems. "Bijvoorbeeld iemand met een rijbewijs dat in ons land niet geldig is of iemand die met een vrachtwagen rijdt, terwijl zijn rijbewijs alleen geldig is voor een personenauto."

Vermoedelijk zijn deze cijfers slechts het topje van de ijsberg omdat het gaat om veroordelingen van mensen die tegen de lamp gelopen zijn. Mensen die zonder rijbewijs rijden maar (nog) niet betrapt zijn, zitten nog niet in deze statistieken.

Meest gelezen