Huurders mogen voortaan altijd huisdieren houden, tenzij huurwoning niet geschikt is

Huurders die een huisdier hebben, zullen vanaf nu enkel nog in uitzonderlijke gevallen geweerd mogen worden uit hun huurwoning. Dat zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). In de meeste huurcontracten staat dat huurders geen huisdieren mogen houden, tenzij na schriftelijke toestemming van de verhuurder. Maar dat is nu veranderd, in samenspraak met de belangenvereniging van verhuurders.

De standaardcontracten die huurders bij het huren van een woning of een flat zullen ondertekenen, zullen er voortaan dus enigszins anders uitzien, want de paragraaf over huisdieren zal worden aangepast.

"We gaan de zaken omdraaien", zegt Weyts. "Huisdieren zullen voortaan altijd toegelaten zijn, tenzij de huurwoning daar niet voor geschikt is. Een klein appartementje is bijvoorbeeld niet geschikt voor een Duitse herder. Dat is trouwens ook goed voor het dierenwelzijn."

De voorbije jaren leidde de situatie al tot verschillende rechtszaken, aangespannen door huurders die uit hun woning werden gezet omdat ze huisdieren hielden. "Nu brengen we de huurcontracten dus ook in overeenstemming met de recente rechtspraak en zorgen we ervoor dat dierenliefhebbers geen afscheid moeten nemen van hun dieren als ze gaan huren", voegt Weyts er aan toe.

Als het houden van een huisdier, ondanks het aangepaste huurcontract, toch zou leiden tot een geschil tussen huurder en verhuurder, zal het opnieuw aan de rechter zijn om te beslissen of het huisdier mag blijven of niet. 

Meest gelezen