Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Economische malaise in Iran kost minister van Financiën de kop

Het Iraanse parlement heeft ingestemd met het ontslag van minister van Financiën Massoud Karbassian. Volgens critici deed hij niet genoeg om de economische problemen het hoofd te bieden. Hij is al de tweede minister die moet opstappen sinds de Amerikaanse president Donald Trump economische sancties heeft opgelegd aan Iran.

Karbassian werd weggestemd door 137 parlementsleden. 121 parlementariërs stemden tegen het ontslag. Critici verwijten de regering van Hassan Rohani dat ze niet genoeg kansen heeft gegrepen na de nucleaire deal die Iran in 2015 afsloot met de grootmachten VS, China, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië. 

Het gaat economisch niet goed in Iran: de werkloosheid is groot en de middenklasse voelt haar levensstandaard achteruitgaan. Sinds de Verenigde Staten in mei aankondigden dat ze zich terugtrekken uit het akkoord, en begin deze maand een eerste reeks economische sancties afkondigden, gaat het van kwaad naar erger. In november volgt trouwens een tweede reeks economische sancties.

Prijsstijgingen

"We waren niet voorbereid, en dat zijn we nog altijd niet", verwijten critici de regering. Ook medestanders van de als gematigd geldende Rohani uitten kritiek. "Wat hebben we gedaan met dit land? We hebben het miserabel gemaakt. De middenklasse schurkt aan tegen armoede", zei een hervormingsgezinde parlementariër. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De jongste tijd was er in verschillende Iraanse steden sporadisch protest tegen de levensduurte. Uit cijfers die de centrale bank dit weekend vrijgaf, blijkt dat de prijs van sommige levensmiddelen aanzienlijk is toegenomen vergeleken met een jaar geleden. Melkproducten zijn een derde duurder geworden, fruit zelfs meer dan 70 procent. 

Meest gelezen