Videospeler inladen...

Verdachte van kindermoord, Jos Brech, is aangehouden in Spanje

Jos Brech, de man die verdacht wordt van de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen, is vanmiddag aangehouden in Spanje. Dat meldt de Nederlandse politie. Brech zit vast in een Spaanse cel en zal op korte termijn uitgeleverd worden aan Nederland. 

De politie kwam de verdachte op het spoor na een tip van een getuige, die de verdachte herkende aan de hand van foto's die de politie woensdag verspreidde. Door samenwerking met de Spaanse politie kon de man vanmiddag worden aangehouden.

De Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. De Vries, die de familie Verstappen bijstaat, meldt dat Brech in Castellterçol, een klein dorpje zo'n 50 à 60 kilometer van de Spaanse stad Barcelona is opgepakt. Hij woonde afwisselend in een tentje en in een verlaten huis met andere dakloze mensen. Hij heeft zich daar niet echt verborgen en sprak met de omwonenden, maar volgens de NOS is het wel een erg afgelegen gebied omgeven door bos. De Nederlandse politie hoopt dat Brech zo snel mogelijk kan overgeleverd worden.

"De familie Verstappen is erg opgelucht", zegt De Vries. "Ze zijn heel blij dat het zo snel gegaan is."De familie hoopt dat Brech gaat praten en ze snel antwoorden krijgen over wat er gebeurd is met Nicky. "We willen graag antwoorden hebben. Tegelijk zijn we bang voor wat er gebeurd is. Maar anders blijf je eraan denken en heb je ook geen rust", zegt moeder Berthie Verstappen aan NOS.

Pas als Brech gaat praten en ook wordt veroordeeld, kan de familie verder. "Als we weten wat er gebeurd is, hij op een plek zit waar hij thuishoort, kunnen we dat gedeelte in ieder geval afsluiten."

(lees voort onder de tweets)

Woensdag meldde het Nederlandse gerecht dat er een doorbraak was in een 20 jaar oude moordzaak. In de zomer van 1998 verdween de 11-jarige Nicky Verstappen van een zomerkamp op de Limburgse Brunssummerheide en werd niet veel later dood teruggevonden. De dader kon nooit geïdentificeerd worden.

In een ultieme poging om de zaak op te lossen, werd begin dit jaar een groots DNA-verwantschapsonderzoek opgezet. Met succes. Er was een 1 op 1 match tussen verdachte sporen op het lichaam van Verstappen en een het DNA van een 55-jarige man, Jos Brech. "We weten wie hij is, maar niet waar hij is", zei het Nederlandse Openbaar Ministerie. 

Brech was spoorloos sinds februari van dit jaar. In april gaf zijn familie hem op als vermist. De man werd nationaal en internationaal opgespoord, alweer met resultaat. Hij zit nu vast in een Spaanse cel. Wanneer hij wordt uitgeleverd aan Nederland is nog niet duidelijk.

Meest gelezen