AFP or licensors

Kapitein van Wolfsburg draagt regenboogarmband tijdens wedstrijd in strijd tegen homohaat

Kapitein Josuha Guilavogui van Wolfsburg heeft een regen­boogarmband gedragen tijdens een officiële wedstrijd. Samen met de kapiteins van de vrouwen- en jeugdteams van de club in de Bundesliga zal hij dat de rest van het seizoen doen om een vuist tegen homohaat in het voetbal te maken.

Het was een opvallend zicht tijdens de wedstrijd van Wolfsburg tegen Schalke 04 gisteravond: kapitein Josuha Guilavogui heeft het veld betreden met een regenboogarmband om de biceps, een primeur in de Bundesliga in Duitsland.

AFP or licensors

Met de regenboogarmband wil Wolfsburg een krachtig signaal geven dat homohaat in het voetbal niet door de beugel kan. "Als club staan we voor een tolerante samenleving", zegt algemeen directeur Jörg Schmadtke.

Guilavogui zal de regenboogarmband daarom het hele seizoen tijdens elke match dragen. Ook de kapiteins van de vrouwen- en jeugdteams zullen dat doen. Nilla Fischer van het vrouwenteam van Wolfsburg droeg overigens al eerder een regenboogarmband tijdens een officiële wedstrijd.

"Als voetballers zijn we rolmodellen", zegt Guilavogui. "Met het regenboogsymbool willen we tonen dat iedereen welkom is in ons stadion en in onze club. Het maakt niet uit welke huidskleur je hebt, wat je gender is, van wie je houdt, of je een beperking hebt of wat je geloofsovertuiging is. Iedereen mag van voetbal genieten. Daarvoor staat de regenboog symbool en als team staan we unaniem achter deze boodschap."

AFP or licensors

In juni liet Wolfsburg zijn Volkswagen Arena al eens in de kleuren van de regenboogvlag baden. Op 1 september organiseert de club samen met het stadsbestuur een evenement tegen homohaat.

Homoseksualiteit blijft een groot taboe in het voetbal, ook in Duitsland. Voor zover bekend is Thomas Hitzlsperger de enige voetballer die voor een club in de Bundesliga speelde die openlijk homoseksueel is. Hij kwam in 2014 uit de kast, 1 jaar nadat hij het eersteklassevoetbal vaarwel had gezegd.

Volg VRT NWS ook op Instagram:

Meest gelezen