Massaal veel vissen sterven in Leopoldkanaal

Er is per ongeluk zout zeewater in het Leopoldkanaal gestroomd. De zoetwatervissen in het kanaal kunnen niet overleven in zout water en sterven massaal. Ook voor runderen, schapen of paarden is het bijzonder gevaarlijk om van het zoute water te drinken. Landbouwers moeten zorgen dat hun dieren niet meer bij het water kunnen.

Het Leopoldkanaal is het kanaal dat van Maldegem via Damme naar Zeebrugge loopt. Daar waar het kanaal in zee uitmondt, is het misgelopen. Normaal vloeit het zoete water van het kanaal in zee. Maar nu is per ongeluk het omgekeerde gebeurd: er is massaal veel zout zeewater in het kanaal gevloeid vrijdagnacht.

Zware gevolgen voor dieren

"Dat is nefast voor de vissen in het kanaal: zij zijn gewoon aan zoet water, in dat zout klimaat sterven zij", zegt Charlotte Logier van de Oostkustpolder. "Ook voor weidedieren is het geen goeie zaak. Wanneer koeien, schapen of paarden van dat zout water drinken, kunnen zijn daarvan sterven."

Landbouwers of andere mensen met dieren die van één van de zijwaterloopjes van het Leopoldkanaal drinken, moeten zorgen dat hun dieren niet meer bij dat water kunnen. Het kan zeker twee maanden duren vooraleer het zout uit het kanaal is.

 

Meest gelezen