Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Emmerson Mnanangwa legt eed af als president van Zimbabwe

Na enkele weken van politieke onrust heeft Emmerson Mnangagwa de eed afgelegd als president van Zimbabwe. Duizenden aanhangers en verschillende staatshoofden van andere Afrikaanse landen, onder wie president Paul Kagame van Rwanda, woonden de plechtigheid bij in een stadion van de hoofdstad Harare.

Emmerson Mnangagwa volgde eind vorig jaar Robert Mugabe op, die na een staatsgreep aan de kant was gezet. Vorige maand werd hij met een nipte meerderheid verkozen tot president van Zimbabwe.

Twee weken geleden al had hij de eed moeten afleggen, maar de plechtigheid werd uitgesteld omdat het Grondwettelijk Hof zich diende te buigen over een klacht van oppositieleider Nelson Chamisa, die de verkiezingsuitslag aanvocht.

Het Hof oordeelde vrijdag dat Chamisa niet genoeg bewijzen kon aandragen om te oordelen dat er bij de verkiezingen onregelmatigheden zijn gebeurd.

Kort nadat het Hof met zijn oordeel naar buiten was gekomen, riep Mnangagwa zijn politieke rivalen in een tv-toespraak op om de bladzijde om te draaien en samen te werken aan het economische herstel van Zimbabwe, dat er desastreus aan toe is. "Laten we de verschillen achter ons laten. Het is tijd om onze natie op te bouwen en samen vooruit te gaan."

Chamisa is echter niet van plan om het er zomaar bij te laten. "Ik beschouw mezelf als de rechtmatige leider van Zimbabwe, we hebben een duidelijke meerderheid behaald", zei hij gisteren nog. "De juridische weg is niet de enige weg naar de vrijheid. De grondwet geeft ons ook het recht om vreedzaam te betogen". Chamisa heeft de eedaflegging in Harare niet bijgewoond.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen