Videospeler inladen...

Obama: "John McCain en ik deelden een trouw aan iets hogers"

De dood van de Amerikaanse Republikeinse politicus John McCain maakt veel reacties los in de Verenigde Staten. Zowel Republikeinen als Democraten denken met genegenheid terug aan de politicus die de Amerikaanse Senaat zowat belichaamde. De reactie van president Donald Trump, met wie McCain een paar keer stevig in de clinch ging, steekt er mager bij af. Hij liet in twee zinnen weten dat zijn gedachten bij de familie van McCain zijn.

De reacties op het overlijden van John McCain komen uit alle hoeken: van Barack Obama over Hillary Clinton tot George Bush, van collega's als John Kerry of Lindsey Graham. 

Gewezen president Barack Obama zegt dat John McCain, zijn rivaal in de verkiezingen van 2008, met hem een visie op de Verenigde Staten deelde als "plaats waar alles mogelijk is" en op burgerschap "als onze patriottistische plicht om ervoor te zorgen dat dat voor altijd zo blijft".

"We waren deel van verschillende generaties, hadden compleet verschillende achtergronden, en beconcurreerden elkaar op het hoogste politieke niveau. Maar we deelden, naast al onze verschillen, een trouw aan iets hogers - de idealen waarvoor generaties Amerikanen en migranten hebben gevochten, gemarcheerd en opofferingen hebben gebracht."

Obama en zijn vrouw Michelle bieden hun "meest oprechte condoleances" aan aan de familie McCain. "Weinigen onder ons zijn getest zoals John, of zijn gevraagd om moed te tonen zoals hij. Maar ieder van ons kan ernaar streven om het hogere belang boven het onze te stellen", zegt Obama.

Vriend voor Biden en Bush

Vicepresident Joe Biden noemde John McCain een vriend. "Zijn leven bewijst dat sommige waarheden tijdloos zijn. Karakter. Moed. Integriteit. Eer." Volgens Biden werd McCain gedreven door de overtuiging dat we ons moeten wijden aan iets dat groter is dan onszelf.

Ook voor George W. Bush, Amerikaans president van 2001 tot 2009, was McCain een vriend. "Hij was een man van diepe overtuiging en een patriot van de hoogste orde."

De fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, sprak van een "treurige dag" voor de VS. McCains vriend en partijgenoot Lindsey Graham schreef op Twitter dat "Amerika en Vrijheid een van hun grootste voorvechters verloren hebben... En ik ben mijn beste vriend en mentor kwijt."

Ook veel kopstukken bij de Democraten betuigen eer aan John McCain. Fractieleider in de Senaat Chuck Schumer kondigde aan een resolutie te willen voorleggen om het senaatsgebouw naar McCain te vernoemen. Hij noemde hem "een fantastisch man". "McCain was niet bang om de waarheid te vertellen aan de machtigen. Zulke mensen zijn zeldzaam geworden."

Trump reageert zeer kort

De bondige condoleances van president Donald Trump op Twitter daarentegen steken mager af bij de lofbetuigingen uit zowel Republikeinse als Democratische hoek. 

McCain was een scherpe criticaster van Trump. Een persconferentie van de Amerikaanse president met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin noemde hij niet lang geleden nog "een van de meest schandelijke optredens van een Amerikaanse president ooit".

Verschillende media berichtten maanden geleden al dat McCain niet wou dat Trump bij zijn begrafenis aanwezig zou zijn.

Videospeler inladen...

Meest gelezen