Videospeler inladen...

Paus vraagt vergiffenis tijdens massamis in Dublin, maar wordt juist nu zelf beschuldigd van doofpotoperatie

Paus Franciscus heeft zijn tweedaagse bezoek aan Ierland afgesloten met een mis voor 200.000 gelovigen in een park in Dublin. Tijdens de viering vroeg hij God om vergiffenis voor alle gevallen van misbruik die in Ierland werden begaan door geestelijken. Maar uitgerekend dit weekend wordt Franciscus er door een gewezen nuntius zelf van beschuldigd dat hij kindermisbruik door een aartsbisschop heeft willen verzwijgen.

Zo'n 200.000 gelovigen lieten zich niet afschrikken door de dikke grijze wolken boven het Phoenix Park in Dublin, waar de paus met een grote viering de Wereldfamiliedagen afsloot.

Dat driejaarlijkse evenement was de aanleiding voor de komst van de paus, maar zijn bezoek stond eigenlijk helemaal in het teken van misbruik in de Kerk. In Ierland, lang een door en door katholiek land, zijn de laatste jaren duizenden gevallen van misbruik binnen katholieke instellingen en scholen aan het licht gekomen. 

AFP

Nadat hij vanmorgen tijdens een bezoek aan het bedevaartsoord Knock al had gebeden voor de slachtoffers van misbruik, ging de paus het onderwerp ook tijdens de grote slotviering niet uit de weg.

AFP

Hij vroeg God om vergiffenis voor "de misbruiken in Ierland, machtsmisbruik, misbruik van vertrouwen en seksueel misbruik". Hij vroeg ook vergiffenis voor de leden van de kerkelijke hiërarchie, die het kindermisbruik door geestelijken in de doofpot stopten. 

VIDEO: De paus vraagt vergiffenis tijdens massamis voor 200.000 gelovigen

Videospeler inladen...

Paus wordt nu zelf doofpotoperatie aangewreven

Precies dat laatste wordt de paus net nu ook aangewreven. Jaren voor het openbaar werd, zou Franciscus namelijk al op de hoogte zijn geweest van kindermisbruik door de voormalige aartsbisschop van Washington Theodore McCarrick. Dat schrijft aartsbisschop Carlo Maria Viganò, gewezen nuntius van het Vaticaan in Washington, in een brief die dit weekend is gepubliceerd in een aantal katholieke kranten.

McCarrick, jarenlang een vooraanstaande figuur in de Amerikaanse Kerk, werd vorige maand aan de kant gezet nadat aan het licht was gekomen dat hij bijna 50 jaar geleden een misdienaar, op dat moment een tiener, had misbruikt.

Maar in een lange en gedetailleerde brief wijst Viganò er op dat hij Franciscus vijf jaar geleden al op de hoogte had gebracht van beschuldigingen aan het adres van McCarrick, die hij omschrijft als "ernstig immoreel gedrag met seminaristen en priesters". 

Franciscus zou ook hebben geweten dat de vorige paus Benedictus McCarrick een sanctie zou hebben gegeven. Franciscus zou die sanctie juist ongedaan hebben gemaakt.

In zijn brief vraagt Viganò de paus om af te treden. "Paus Franciscus moet de eerste zijn om een goed voorbeeld te stellen voor kardinalen en bisschoppen die het misbruik door McCarrick toedekten, en hij zou samen met hen ontslag moeten nemen." 

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen