Videospeler inladen...

Sven Gatz: "Mocht imam dit gezegd hebben op tv, was het kot te klein"

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) pleit er opnieuw voor om geen erediensten meer uit te zenden op de openbare omroep. Eerder vandaag ontstond er commotie na de uitzending van de eucharistieviering in Grimbergen op Eén en Radio 1. Daarin had de priester een bijbeltekst gebruikt waarin vrouwen worden aangespoord onderdanig te zijn aan hun man. 

“Vrouwen, wees onderdanig aan uw man als de man aan de heer", zei de priester. "Want de man is het hoofd van de vrouw zoals Christus het hoofd is van de kerk. Hij gaf zijn leven om haar te redden. Zo moet de vrouw haar man in alles onderdanig zijn zoals ook de kerk onderdanig is aan Christus.”

Het bijbelcitaat lokte heel wat verontwaardigde reacties uit op sociale media. Ook minister van Media Sven Gatz reageerde op Twitter: "Vrijheid van godsdienst: ok. Vrijheid van meningsuiting: ok. Maar geen achterhaalde vrouwonvriendelijke uitspraken op kosten van de overheid aub. (Wat als pakweg een imam dit zou gezegd hebben...?)"

VIDEO: bekijk hieronder het ophefmakende bijbelcitaat

Videospeler inladen...

Ongefilterd

Ook al gaat het hier om een citaat uit de bijbel, Gatz vindt de keuze van de priester vreemd. "Mocht een imam dit op tv gezegd hebben, zou het kot te klein geweest zijn. Ik vraag me af of het wel verstandig is om erediensten te laten uitzenden door de openbare omroep", zegt hij.

De openbare omroep zendt de erediensten uit, omdat dit zo in de beheersovereenkomst staat met de Vlaamse overheid. De afspraak is dat de VRT niet verantwoordelijk is voor wat er tijdens zo'n misviering gezegd wordt. "Ik vind het jammer dat dergelijke zaken ongefilterd, zonder verantwoordelijkheid van de openbare omroep, rechtstreeks op de VRT komen", zegt Gatz. 

Het is niet de eerste keer dat hij de aanval inzet op de uitzending van erediensten door de VRT. Hij kreeg toen echter geen steun van zijn coalitiepartners N-VA en CD&V. Hij wil dit voorval aangrijpen om het debat weer te openen. "Kijk, als je dit soort uitspraken ok vindt, doe je toch een beetje aan selectieve verontwaardiging."

Gatz vindt dat de VRT wel aandacht moet besteden aan religie, maar dan onder de redactionele verantwoordelijkheid van de VRT. "Dus binnen programma's, met interviews en dergelijke meer, zodanig dat zo'n uitspraken onder de loep kunnen worden genomen en bevraagd kunnen worden. Dat het niet zomaar in de huiskamer komt."

VIDEO: Sven Gatz: "Is het wel verstandig erediensten te laten uitzenden door de openbare omroep?"

Videospeler inladen...

Meest gelezen