Van Rompuy: "Een brexit zonder akkoord met Europa kan Verenigd Koninkrijk doen uiteenvallen"

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder een akkoord, kan dit het einde betekenen van het Verenigd Koninkrijk. Dat zegt Herman Van Rompuy, de voormalige voorzitter van de Europese Raad, in de Britse zondagskrant The Observer. 

"Een Brexit zonder akkoord is niet alleen een probleem voor het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het is ook een existentiële bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk zelf", zegt hij. Hij wijst erop dat sommige regio's zich zullen willen afscheuren, zoals Schotland, die wel bij de EU willen blijven. 

"Uiteindelijk kan dit leiden tot een situatie, waarbij de Europese Unie dichter tot elkaar komt en het Verenigd Koninkrijk uit elkaar valt. Spreken over een no deal is een soort nationalistische retoriek dat tot een ander tijdperk behoort." 

Deal of no deal?

De onderhandelingen over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie schieten niet op. Deze week publiceerde de Britse regering een eerste reeks van "technische opmerkingen" waar Britse bedrijven en openbare diensten rekening moeten mee houden bij een brexit zonder akkoord.

Minister van de Brexit Dominic Raab zei dat hij nog steeds gelooft in een goede deal en beloofde de gesprekken met Brussel te versnellen. Maar hij vindt dat de Britten zich wel al moeten voorbereiden op andere scenario's. Tegen eind oktober zou er een akoord moeten zijn over de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gaan scheiden. 

De Schotse premier Nicola Sturgeon zei vorige week dat een brexit zonder akkoord een volslagen ramp zou betekenen. De jobs, investeringen en levensstandaard van de Britten zou in gevaar komen. In Schotland stemde 62 procent tegen de brexit in het grote referendum. 

Volgens Van Rompuy willen de Britse ministers die over een no deal praten de Europese Unie angst aanjagen en doen toegeven op een akkoord. 

Als er geen akkoord komt, kan dit tot nieuwe verkiezingen leiden in het Verenigd Koninkrijk. "Als er geen steun komt vanuit het Lagerhuis voor een no deal, sta je dicht bij nieuwe verkiezingen. Als er nieuwe verkiezingen komen, dan moet de brexit uitgesteld worden", waarschuwt Van Rompuy. 

Meest gelezen