Patrick Sison

Dure bloedverdunners zijn niet beter dan goedkope aspirines voor hartpatiënten die een stent kregen

Een grootschalig wetenschappelijk onderzoek van het Jessaziekenhuis en de Universiteit van Hasselt heeft aangetoond dat dure bloedverdunners niet beter zijn dan een klassieke aspirine, als nabehandeling bij hartpatiënten die een stent kregen. Volgens dokter Pascal Vranckx, die het onderzoek in ons land heeft geleid, komt dit onderzoek de zorgkas ten goede: "Omdat aspirine 20 keer goedkoper is dan dure bloedverdunners." De resultaten van de studie worden in het gerenomeerd vakblad "The Lancet" gepubliceerd.

Bij bepaalde hartoperaties wordt er een stent geplaatst. Een buisje dat ervoor zorgt dat het bloed blijft stromen. "Wat wij zien is dat het bloed begint te klonteren, waardoor de doorgang op termijn moeilijk wordt", zegt cardioloog Pascal Vranckx. Deze patiënten krijgen na operatie medicatie toegediend om bloedklontering te voorkomen. Meestel is dat een dure bloedverdunner in combinatie met aspirines.

Aspirine helpt tegen klontervorming

Omdat het gebuik van aspirines in het verleden geassocieerd werd met een verhoogd risico op maagbloedingen, en zelfs in zeldzame gevallen met hersenbloedingen, werd het gebruik ervan in vraag gesteld.

Volgens dr. Vranckx helpen aspirines niet bij mensen die nog geen operaties hebben gehad. "Wij zien bijvoorbeeld in Amerika mensen aspirines nemen als ze last hebben in de borstkas. Ze kopen aspirines en nemen die", maar dat helpt niet.

"Aspirines helpen wel bij mensen die reeds een operatie hebben ondergaan. Ze zijn ook veel efficiënter om bloedklonters te voorkomen", zegt dr. Vranckx.

De insteek van het onderzoek, dat vier jaar heeft geduurd, was:  "less is more". De onderzoekers wilden in hun opzet zien of het mogelijk was om het gebruik van aspirines, die voor maagbloedingen kunnen zorgen, te verminderen.

Asperines helpen wel bij mensen die reeds een operatie hebben ondergaan. Ze zijn ook veel efficiënter om bloedklonters te voorkomen

Onderzoek is ook een besparing

Maar het onderzoek toonde hen net dat het gebruik van aspirines helpt. Dr. Vranckx: "Patiënten met een stent nemen in het eerste jaar na de operatie bloedverdunners, vanaf het tweede jaar na de operatie aspirines. Meestal in een kleine dosis, één keer per dag." De patiënten moeten de medicatie wel levenslang nemen.

Maar er is ook een economische factor. "Als je weet dat we in ons land zo'n 20.000 mensen hebben die hun bloedverdunners moeten nemen in combinatie met aspirines, weet je hoeveel we potentieel besparen als we de dure bloedverdunners vervangen door aspirines", zegt Dr Vranckx.

Het Global Leaders Study is volgens Vranckx de grootste studie in zijn soort. In totaal nemen er 16.000 patiënten, uit 18 landen, deel aan het onderzoek. 

Meest gelezen