Binnenkort weer “nieuw” schilderij van Rembrandt in Nederland?

Het museum “De Lakenhal” in Leiden bereidt zich voor op de komst van een bijzonder schilderij. Mogelijk is het van Rembrandt.

Om welk schilderij het gaat, is niet bekend. Het wordt gerestaureerd en onderzocht.  In het "Leidsch Dagblad" zegt Christiaan Vogelaar, conservator oude kunst van De Lakenhal: "De ontdekking van het schilderij van Rembrandt is alleen in kleine kring bekend. Het is nog in het buitenland. We moeten eerst zorgen dat het op tijd is gerestaureerd, zodat er voldoende tijd is voor onderzoek naar het werk. Meer kan en mag ik er absoluut niet over vertellen.” 

Enkele maanden geleden werd ook al een schilderij aan Rembrandt toegeschreven, de eerste ontdekking van een werk van de schilder in 44 jaar. Kunsthandelaar Jan Six had het "Portret van een jonge man" op een veiling op de kop getikt. 

Eind volgend jaar gaat in De Lakenhal in Leiden de tentoonstelling "Jonge Rembrandt" van start, met 40 schilderijen, 120 etsen en 20 tekeningen. En het is lang niet de enige expositie. 2019 is een Rembrandt-jaar in Nederland. Op 4 oktober 2019 is het 350 jaar geleden dat de schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed.

In Friesland is vanaf november dit jaar al "Saskia en profil in kostbaar kostuum" te zien, een van de meest persoonlijke meesterwerken van Rembrandt, een portret van zijn jonggestorven vrouw Saskia. Voor het eerst in 250 jaar komt het naar Nederland, voor de tentoonstelling "Rembrandt & Saskia: liefde in de gouden eeuw" in het Fries Museum in Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa.

Volgend jaar, vanaf februari, toont het Rijksmuseum in Amsterdam "Alle Rembrandts", want het museum heeft veel meer in bezit dan "Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq", beter bekend als de "Nachtwacht". Op de tentoonstelling zullen 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten van Rembrandt te zien zijn. 

Meest gelezen