Videospeler inladen...

De Wever: "Geen partijstandpunt, maar meningen zijn vrij", Demir: "Blijf vooral ondergoed kopen waar je goed in zit"

"Het is geen partijstandpunt, maar de meningen zijn vrij". Zo reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever op het intussen verwijderde "lingeriebericht" van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Over die post van  Francken is ophef omdat hij mannenlingerie "ongein" noemde en een stereotiep beeld van de man leek aan te moedigen. Excuses zijn voor de voorzitter dan weer niet aan de orde. "Blijf vooral het ondergoed kopen waar je goed in zit", reageert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) op Twitter.

Ophef over een -intussen verwijderde- Facebookbericht van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De staatssecretaris had in het bericht "mannen die zich schminken", "hun wenkbrauwen epileren", "lingerie dragen", "een sacoche dragen" of "zwanger worden" "ongein" genoemd. "Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen", stond er geschreven. 

N-VA-voorzitter Bart De Wever benadrukt nu dat de post van Francken "geen partijstandpunt" is. “Wij als partij willen geen enkele belemmering stellen aan de seksuele identiteit van elke persoon. Daarin is iedereen volkomen vrij", aldus de voorzitter. “Het is een persoonlijke opinie.”

De staatssecretaris nuanceerde in het bericht wel dat hij "niet tegen holebirechten" is, maar vooral bedenkingen heeft bij de "disproportionele aandacht voor marginale fenomenen, waar 98 procent van de mannen absoluut geen boodschap aan heeft." In de loop van de avond werd het bericht ook meermaals aangepast, met extra nuances. Intussen werd de post ook verwijderd, want die zorgde voor "teveel misverstanden", schreef Francken op Twitter.

(Lees verder onder afbeelding)

Demir: "Blijf vooral het ondergoed kopen waar je goed in zit"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir van N-VA werd vanuit holebimiddens opgeroepen om te reageren. Dat doet ze via Twitter: "Iemands seksuele identiteit is een individuele vrijheid die je op je eigen manier beleeft en waar niemand anders zaken mee heeft", schrijft Demir. "Blijf vooral het ondergoed kopen waar je goed in zit."

Kort daarna postte Demir op Twitter ook een bericht van de Amerikaanse artiest Iggy Pop, met een jurk. "Ik ben niet beschaamd om me als een vrouw te kleden omdat het geen schande is om een vrouw te zijn", staat op de foto. "En zo is het maar net", schreef Demir erbij. Kort na publicatie verdween de post weer van de pagina van de staatssecretaris, om later opnieuw te verschijnen. Deze keer met het commentaar "Trouwens..."

Zuhal Demir vindt het daarnaast naar eigen zeggen ook "zielig hoe sommige politici een domme "post" ombuigen tot een beschuldiging van homofobie".

(Lees verder onder tweets)

Geen excuses aan holebigemeenschap

Volgens partijvoorzitter De Wever moet Francken geen verontschuldigingen aanbieden aan de holebigemeenschap. Çavaria, de koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen, had dat deze ochtend gevraagd. “Ik denk niet dat je je moet verontschuldigen omdat je opinies hebt", zegt De Wever. 

In de post leek Francken een onderscheid te maken tussen gewone en ongewone mannen. Volgens De Wever heeft seksuele identiteit daar niets mee te maken. "Er zijn gewone mannen en er zijn ongewone mannen, maar dat heeft met seksuele identiteit absoluut niets te maken", besluit de voorzitter. 

Andere reacties binnen de meerderheid

Andere stemmen binnen de partij zijn kritischer. "Elke macho heeft recht op zijn persoonlijke mening, maar de partij draagt gelijke kansen voor holebi’s hoog in het vaandel", reageert Jelle Engelbosch, N-VA-lid van de commissie voor Gelijke Kansen. 

Vlaams Parlementslid van meerderheidspartij CD&V Orry Van De Wauwer reageerde via Twitter:  "Het voordeel is dat we perfect weten hoe de staatssecretaris naar bepaalde mensen kijkt". 

Beels: "Liever een geëpileerde man dan een ongelikte beer"

Ook vanuit de oppositie zijn de reacties niet mild. Groen-voorzitster Meyrem Almaci hoopt dat premier Charles Michel (MR) de staatssecretaris alsnog tot de orde roept. En lijsttrekker voor SP.A in Antwerpen Jinnih Beels reageert dan weer dat ze "liever een geëpileerde man dan een ongelikte beer" heeft. 

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen