Videospeler inladen...

Gespannen sfeer in Duitse stad: linkse en rechtse betogers tegenover elkaar

In de Oost-Duitse stad Chemnitz zijn vanavond opnieuw duizenden mensen op straat gekomen. Linkse en rechtse betogers stonden er tegenover elkaar nadat een 35-jarige Duitser afgelopen weekend na een handgemeen met twee jonge mannen van buitenlandse origine aan zijn verwondingen was bezweken.

De politie kon de twee groepen betogers - links en rechts - uiteen houden met onder meer een waterkanon. Meer dan 1.000 mensen kwamen bijeen in een betoging tegen extreemrechts, waarna enkele honderden meters verder een tegenbetoging ontstond, ook met een duizendtal mensen. Politiecommissaris Sonja Pnezel verklaarde dat de politie "niet zal toelaten dat de demonstranten de controle over de stad overnemen".

De onrust begon zondag, toen een 800-tal mensen op straat kwamen om te demonstreren tegen criminele buitenlanders. Aanleiding is de dood van een 35-jarige Duitser, na een handgemeen met twee jongeren van Iraakse en Syrische origine. Filmpjes op sociale media tonen hoe mensen van buitenlandse origine tijdens de betogingen van zondag werden achtervolg en aangevallen, iets waar de Duitse regering meteen verbolgen op reageerde.

"Wat in Chemnitz te zien was, heeft geen plaats in onze rechtsstaat", sprak regeringswoordvoerder Steffen Seibert. "Dergelijke bijeenkomsten, heksenjachten op mensen die er anders uitzien, van andere afkomst zijn of de poging om haat op straat te verspreiden (...) veroordeel ik in naam van de bondsregering ten scherpste."

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen