Videospeler inladen...

Eerste boot met asielzoekers in meer dan vier jaar strandt in krokodillengebied in Australië

Voor het eerst in vier jaar is een boot met asielzoekers erin geslaagd om Australië te bereiken. Het schip is echter aan de grond gelopen en opvarenden zijn verdwaald in een oerwoud vol krokodillen en slangen. Er is nu een grote zoekactie gestart om die mensen alsnog terug te vinden.

Volgens de overheid kwam het schip uit Vietnam en heeft het blijkbaar de Australische kustwacht kunnen verschalken. Normaal worden de meeste boten op zee onderschept en teruggestuurd.

Dit schip is echter aan de grond gelopen vlak buiten de kust van de noordelijke deelstaat Queensland. De grenspolitie kon 15 opvarenden oppakken, maar een twintigtal anderen zijn het woud ingevlucht.

Dat brengt echter niet veel soelaas, want dat bos in het Daintree National Park ten noorden van Cairns is berucht wegens het grote aantal gevaarlijke slangen en krokodillen die er in de moerassen huizen. Het is een erg gevaarlijk gebied, ook voor de politieagenten en grenswachten die nu de streek uitkammen. Tot nu toe is niemand teruggevonden.

Als die mensen teruggevonden worden, zullen ze evenmin als de 15 gearresteerden in Australië mogen blijven. Dat land aanvaardt al enkele jaren geen enkele asielzoeker die per boot aankomt. Wie onderschept wordt, of toch het land bereikt, wordt steevast naar gesloten opvangcentra gebracht in arme buurstaten zoals Papoea-Nieuw-Guinea of de eilandstaat Nauru. Van daaruit worden ze dan in theorie ofwel teruggebracht naar het land van herkomst ofwel naar een derde land dat hen wil opvangen. In de praktijk blijven ze er echter jarenlang zitten.

Het harde asielbeleid van Australië stuit in het land zelf en daarbuiten op veel protest, maar het ziet er niet naar uit dat dat snel zal veranderen. De nieuwe premier Scott Morrison die vorige week is aangetreden, is samen met Peter Dutton -na de regeringscrisis opnieuw minister van Binnenlandse Zaken- een van de gangmakers van dat asielbeleid. Hun conservatieve coalitie staat overigens onder druk vanuit uiterstrechtse oppositiepartijen die een nog harder beleid voorstaan.

Meest gelezen