Dave Sinardet over "lingerie-post": "LGBTQ-standpunt N-VA duidelijk, maar daarom is niet iedereen het daarmee eens"

Het onstuimige karakter van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat ligt volgens politicoloog Dave Sinardet aan de basis van de Facebookpost die hij gisteren online zette over "echte mannen". "Het partijstandpunt over LGBTQ is duidelijk, maar dat wil niet zeggen dat iedereen binnen de N-VA het daarmee eens is."

Veel commotie vandaag over de Facebookpost die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gisterenavond plaatste. Daarin had hij het over "mannen die zich schminken, hun wenkbrauwen epileren, lingerie dragen, een sacoche dragen of zwanger worden". "Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen", stond er te lezen. Even later was de post weg, maar holebikoepel Çavaria eist excuses. En ook vanuit de politiek wordt er kritisch gereageerd. 

"Francken heeft ondertussen een traditie in het versturen van provocerende en polariserende tweets en Facebookberichten", analyseert politicoloog Dave Sinardet in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Al gaan die berichten meestal over de eigen beleidsdomeinen: asiel en migratie. En dan passen die berichten in de communicatiestrategie van de N-VA. De partij zoekt wel vaker het randje op als het over die thema's gaat."

Maar over LGBTQ-rechten ligt het toch wat anders, zegt de politicoloog. "De N-VA heeft daar toch een andere communicatiestrategie. En in die strategie past deze Facebookpost niet."

Dit is het gevolg van het onstuimige karakter van de staatssecretaris, die de gewoonte heeft om vrij snel al zijn gedachten op sociale media te posten

"Ik denk niet dat de mening van Francken breed gedragen wordt binnen de partij, al zal een deel van de mandatarissen en de achterban hiermee wel stilzwijgend instemmen", denkt Sinardet. "De N-VA is voortgevloeid uit de rechterzijde van de Volksunie. En net die strekking is nooit op de barricade gaan staan voor holebirechten. Bij de oprichting van de N-VA is er intern gediscussieerd over de houding die de partij moest aannemen over dit thema. Nu is het standpunt duidelijk, maar dat wil niet zeggen dat iedereen het daarmee eens is."

Maar waarom doet Francken dit? Was het puur een persoonlijk bericht of zat er meer achter en probeert hij zo bepaalde kiezers aan zich te binden? "Ik denk niet dat dit een bewuste communicatiestrategie was. Het bericht is elf keer aangepast. Dat doe je niet als je daar op voorhand hebt over nagedacht. Hier gaat het eerder om een gevolg van het onstuimige karakter van de staatssecretaris, die de gewoonte heeft om vrij snel al zijn gedachten op sociale media te posten."

Hoe dan ook mag het belang van deze post niet worden onderschat, vindt de politicoloog. "Francken is een belangrijk boegbeeld binnen de partij, sommigen zien in hem de nieuwe voorzitter. Als zo iemand dit post heeft dat uiteraard meer impact dan wanneer een kleine garnaal uit een bepaalde gemeente dat doet." Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever er snel bij was om te reageren - en benadrukte dat de mening van Francken niet het partijstandpunt is - bewijst volgens Sinardet dat ook De Wever aanvoelt dat dit belangrijk is. 

Het is goed dat dit naar boven komt. We vergeten soms dat er ook nog conservatievere stemmen zijn in de maatschappij, ook bij politici

Sinardet is zelf homo, maar is naar eigen zeggen niet persoonlijk geraakt door het bericht. "Ik vind het eerder goed dat dit naar boven komt. Het lijkt dat er binnen de maatschappij een consensus bestaat over deze thema's, maar daardoor vergeten we soms dat er ook nog conservatievere stemmen zijn in de samenleving, ook bij politici. De strijd is nog niet gestreden."

(Her)beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1

Meest gelezen