Videospeler inladen...

Franse holebi-organisaties woedend na uitspraken van paus Franciscus

De uitspraken van de paus zondag dat ouders die homoseksuele interesses bij hun kinderen vaststellen beter een psychiater zouden bezoeken, heeft tot heel wat irritatie geleid. Tegelijk zit de paus verveeld met een Amerikaanse aartsbisschop die kinderen zou hebben lastig gevallen.

Het zijn geen gemakkelijke dagen voor paus Franciscus. Die heeft de voorbije dagen een bezoek aan Ierland gebracht, waar hij zich moest verontschuldigen voor misbruik van kinderen en vrouwen door priesters en nonnen.

Op de terugvlucht raakte de paus dan verstrikt in een discussie over homoseksualiteit. Op de vraag van een journalist wat ouders zouden moeten doen als ze merken dat hun kinderen homoseksuele interesses vertonen, raadde Franciscus aan om een beroep te doen op een psychiater. Het woord "psychiatrie" is nadien door het Vaticaan wel uit de officiële communicatie gehaald. "Hij wou niet zeggen dat het om een psychiatrische ziekte gaat, maar eerder dat men moet kijken hoe de zaken er op psychologisch vlak voorstaan", luidde het nadien. In hetzelfde interview riep hij ouders om om hun homoseksuele kinderen "niet te miskennen".

Toch reageren Franse LGBT-organisaties woedend over die uitspraken. "Wij veroordelen uitspraken als zou homoseksualiteit een ziekte zijn. Wat wel een ziekte is, is homohaat die in de maatschappij verankerd zit en leidt tot vervolging van mensen", luidt het daar. Homoseksualiteit werd in 1990 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afgevoerd van de lijst mentale ziektes.

"Ik wil daar geen woord over zeggen"

Nog op de vlucht terug naar Rome toonde de paus zich erg verveeld met een schandaal rond kindermisbruik door Theodore McCarrick, een voormalige aartsbisschop van Washington in de VS. De paus weigerde te reageren op beschuldigingen van een doofpotoperatie.

McCarrick is vorige maand door de paus ontslagen nadat beschuldigingen over misbruik van een minderjarige als geloofwaardig werden bestempeld. Toch heeft een voormalig ambassadeur van het Vaticaan in de VS onlangs gezegd dat de paus die McCarrick, na een eerdere sanctie door zijn voorganger Benedictus XVI, opnieuw in dienst had genomen. Benedictus had McCarrick als straf "een leven van bezinning en gebed" opgelegd en verboden nog actief te zijn binnen de kerk.

Kort nadat hij paus geworden was, zou Franciscus echter McCarrick opnieuw op diplomatieke missies van het Vaticaan hebben gestuurd, onder meer naar China en dat ondanks het feit dat hij op de hoogte zou zijn van de beschuldigingen tegen de aartsbisschop.

Daarbij moet wel gezegd dat de aartsbisschop en voormalig nuntius die het verhaal naar buiten brengt, Carlo Maria Vigano is, die zelf beschuldigd wordt van het negeren van misbruik binnen de kerk en die eerder al eens overhoop lag met paus Franciscus.

Meest gelezen