Videospeler inladen...

Nieuwe avond vol onrust in de Oost-Duitse stad Chemnitz, extreemrechtse en anti-nazistische betogers raken slaags

Bij confrontaties tussen betogers in de Oost-Duitse stad Chemnitz zijn gisteravond verschillende mensen gewond geraakt. Zowel extreemrechtse als anti-nazistische demonstranten trokken de straat op en de ordediensten slaagden er niet in de rivaliserende betogers uit elkaar te houden. Aanleiding voor het protest is de dood van een 35-jarige Duitser afgelopen weekend. Een Syrische en een Iraakse man zitten in de cel op verdenking van doodslag.  

In de nacht van zaterdag op zondag werd tijdens een stadsfeest in Chemnitz een 35-jarige Duitser neergestoken. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. Bij de steekpartij vielen nog twee zwaargewonden. Twee mannen werden opgepakt en aangehouden, een Syriër en een Irakees. Ze worden verdacht van doodslag.

"Toen bekendraakte dat het om een Syriër en een Irakees ging, riep een extreemrechtse hooligan-groepering hun leden op om op straat te komen", zegt correspondent Bart Biesemans in "De ochtend" vanuit Chemnitz. Enkele honderden mensen verzamelden zich zondagavond in het centrum van de stad. De betoging mondde uit in aanvallen op migranten. Op video's op internet is te zien hoe mensen "die er niet Duits uit zien" aangevallen en achternagezeten worden. De politie werd met flessen en stenen bekogeld.  

Politici reageerden verontwaardigd, de overheid van de deelstaat Saksen kondigde een vastberaden aanpak aan. Minister van Binnenlandse Zaken Roland Wöller (CDU) zei dat "de escalatie een nieuwe dimensie kreeg". De straten zullen niet worden overgelaten aan geweldenaars en gewelddadige anarchisten. Wel zal de rechtstaat worden gehandhaafd, zei hij. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert sprak in Berlijn van een "heksenjacht op mensen met een ander voorkomen".

(Lees verder onder de kaart.)

"Escalatie kon maar met moeite worden vermeden"

Maandag was het voor de tweede avond op rij onrustig in Chemnitz. Er was een betoging van extreemrechts, maar ook anti-nazistische tegenbetogers trokken de straat op. Betogers van beide kanten gooiden met vuurwerk en andere voorwerpen. "De demonstranten probeerden ook door het politiecordon te breken, dat is bijna gelukt", zegt Biesemans. Verschillende mensen zijn gewond geraakt.

De politie zei dat een escalatie en een confrontatie van beide betogingen slechts met veel moeite verhinderd kon worden. Een woordvoerder gaf toe dat de politie met een tekort aan manschappen kampte. Er werd rekening gehouden met enkele honderden deelnemers, maar niet met zulke aantallen, zei hij aan persagentschap dpa.

Een woordvoerder van de Duitse regering heeft al gezegd dat ze niet toestaat dat mensen het recht in eigen handen neemt.

De onrust zet opnieuw druk op het beleid van bondskanselier Angela Merkel. "Uit twee hoeken", zegt Bart Biesemans. "Enerzijds vanwege haar migratiebeleid, anderzijds haar belofte om extreemrechts te stoppen. De gebeurtenissen spelen de radicaal-rechtse AfD, (Alternative für Deutschland) allicht wel in de kaart", zegt Biesemans.

Beluister het gesprek met Bart Biesemans in "De ochtend"

Meest gelezen