Kris Peeters pakt gesjoemel met garantie van tweedehandsauto's aan

Federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) voert een nieuwe verplichte checklist in voor autohandelaars. Wie een tweedehandsauto koopt, kan aan de hand van die checklist bepalen op welke garantie hij recht heeft. “De consument zal veel duidelijker weten welke garantie hij kan verwachten”, zegt de minister.

Uit onderzoek van de Economische inspectie blijkt dat autohandelaars die tweedehandsauto’s verkopen, vaak de regels rond garantie niet juist toepassen. De inspectie voerde 150 controles uit, daarbij werden in 88 ondernemingen 257 inbreuken vastgesteld.  “Veel autohandelaars staan kortere garantietermijnen toe dan wettelijk voorzien, of ze laten de garantie maar gelden op bepaalde onderdelen”, zegt minister Peeters. 

Nieuwe checklist voor autohandelaars

In samenwerking met sectororganisatie Traxio heeft Kris Peeters een checklist ingevoerd om het probleem tegen te gaan. Alle professionele autohandelaars zullen in de toekomst zo’n checklist moeten gebruiken. Koop je een tweedehandsauto, dan staat op de checklist per onderdeel of het in orde is, of het sporen van slijtage vertoont, of je het onderdeel moet laten herstellen.

“Als op de checklist staat dat een onderdeel in orde is, kan je je beroepen op de wettelijke garantie van één jaar", zegt de minster. Indien er een onderdeel nog moet worden hersteld, kan de koper afspreken of dat gebeurt voor of na de verkoop en wie daarvoor betaalt. "Door die verschillende onderdelen op te nemen in een checklist wordt dit nu veel duidelijker", aldus Kris Peeters.

Meest gelezen