Videospeler inladen...

Macron rekent niet meer op de Verenigde Staten voor defensie en veiligheid

De persoonlijke banden tussen Emmanuel Macron en Donald Trump zijn stevig. Of tenminste, zo gedragen de twee presidenten zich in het openbaar. Maar de politieke kloof tussen de Verenigde Staten en Frankrijk, of tussen de Verenigde Staten en Europa, wordt steeds groter. Macron roept Europa andermaal op tot actie.

"We moeten vandaag onze verantwoordelijkheid nemen om de Europese veiligheid en souvereiniteit te waarborgen.  De bestaande allianties blijven geldig, maar we moeten de evenwichten en de automatismen waarop die allianties gebouwd zijn herzien", sprak de Franse president letterlijk.  Dat is een politiek beschaafde en diplomatieke manier om te zeggen dat Europa niet meer moet rekening op de Verenigde Staten voor zijn veiligheid. 

Het einde van de 'Amerikaanse paraplu'

Na de tweede Wereldoorlog en de oprichting van de NAVO achtte West-Europa zich veilig.  De Amerikanen speelden een cruciale rol bij het verslaan van Nazi-Duitsland, en ze zouden dat ook in de toekomst blijven doen.  Decennia lang kon Europa op de bescherming rekenen van de zogenaamde 'Amerikaanse paraplu'.

Maar die automatische bescherming door de Verenigde Staten wordt steeds minder evident.  Donald Trump won de verkiezingen ondermeer met zijn 'America First'-slogan.  Tijdens een recente NAVO-top vielen er harde woorden, nadat Trump er op had gewezen dat de defensiebijdragen van de Europese lidstaten ondermaats waren.  Bovendien zei Trump eenzijdig de nucleaire deal met Iran op, tegen de zin van Europa. Met andere woorden er zijn voldoende signalen om aan te nemen dat er inzake defensie- en veiligheidsbeleid nieuwe tijden op komst zijn.  En precies daarop speelt Macron met zijn boodschap in.  Europa moet nadenken over zijn veiligheid, dat is de essentie.  En vooral, maar onuitgesproken: Frankrijk moet daarbij, als nucleaire mogendheid, een essentiële rol spelen.

Meest gelezen