Videospeler inladen...

John McCain geeft in afscheidsbrief kritiek op Trump: "We verzwakken wanneer we ons verstoppen achter muren"

De overleden Amerikaanse senator John McCain heeft voor zijn dood nog een afscheidsbrief geschreven. Daarin richtte hij zich - zij het niet expliciet - tot president Donald Trump en zijn beleid. "We verzwakken onze grootsheid wanneer we ons patriottisme verwarren met rivaliteit, wat wrok, haat en geweld veroorzaakt." Trump zal ook niet aanwezig zijn op de begrafenis. 

Het was Rick Davis, een goede vriend en een voormalige medewerker van de senator, die vandaag op een persconferentie de brief van McCain voorlas. De brief is gericht aan alle Amerikanen, maar er wordt wel duidelijk met de vinger gewezen naar het huidige beleid van Trump. 

In de brief hekelt McCain de "rivaliteit" die "wrok, haat en geweld veroorzaakt in de vier hoeken van de planeet". Hij waarschuwt ook om het "patriottisme niet te verwarren met banale rivaliteiten". "We verzwakken het wanneer we ons verstoppen achter muren, in plaats van ze neer te halen, wanneer we twijfelen aan de kracht van onze idealen, in plaats van te vertrouwen op de grote kracht van verandering die ze altijd zijn geweest."

Ik heb fouten gemaakt, maar ik hoop dat mijn liefde voor Amerika het goedmaakt

McCain spreekt ook zijn dankbaarheid uit voor "het privilege jullie te kunnen dienen en voor het vervullend leven in uniform en in het openbaar ambt ik heb kunnen leiden. Ik heb fouten gemaakt, maar ik hoop dat mijn liefde voor Amerika het goedmaakt." De Republikeinse senator bedankt daarnaast zijn vrouw en kinderen. "Geen man heeft een meer liefhebbende echtgenote gehad, of kinderen waar hij nog trotser op was dan ik op de mijne. En dat heb ik te danken aan Amerika."

Ondertussen is ook duidelijk dat Trump niet aanwezig zal zijn op de begrafenis. McCain zou voor zijn overlijden nog gezegd hebben dat de huidig president niet welkom is.

Gespannen voet

Het is geen geheim dat Trump en McCain op gespannen voet leefden. Trump noemde de overleden senator - een Vietnam-veteraan die jarenlang werd gefolterd nadat zijn vliegtuig was neergehaald - ooit "geen oorlogsheld", omdat hij gevangen was genomen. Sinds Trump zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis was McCain, een partijgenoot, een van zijn scherpste critici.

Volgens The Washington Post zou president Trump een mededeling van het Witte Huis over de dood van McCain hebben tegengehouden, omdat er het woord "held" in stond. Trump heeft wel in een tweet zijn medeleven betuigd met de familie van senator McCain.

De vlaggen op het Witte Huis hebben een dag halfstok gehangen, maar werden nadien opnieuw volledig gehesen. Na kritiek hangen ze nu weer halfstok. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen