Videospeler inladen...

Çavaria eist excuses van Francken en wil dat N-VA zich distantieert van Facebookpost: "Onaanvaardbaar" 

Çavaria, de Vlaame koepel van holebi- en transgenderorganisaties, eist excuses van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). In een felbesproken Facebookpost had die laatste vragen gesteld bij lingerie voor mannen."Draait de wereld nu helemaal door?", schreef hij.  Çavaria wil ook dat N-VA zich distantieert van de uitspraken.

Çavaria, de Vlaamse koepel voor holebi- en transgenderorganisaties eist excuses van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Tegelijk wil de koepel ook dat N-VA zich distantieert van de uitspraken.

"Dit soort uitspraken is onaanvaardbaar. Iedereen die niet in het hokje past van de stereotiepe man of vrouw wordt beledigd en gemarginaliseerd. Je verdeelt de wereld hiermee in normale en abnormale mensen. We begrijpen echt niet waar Theo Francken zo'n mening vandaan haalt. De minderheid -die ietwat afwijkend doet- aanvallen, dat is bijna de essentie van holebifobie en transfobie. Francken zegt dan wel dat hij meestrijdt voor de holebirechten, dit is het net niét. Uitgaan van rigiede genderstereotiepen werkt gewoonweg systeemversterkend", zegt Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.

Hij pleit voor een brede tolerantie: "Er is niets mis met de stereotiepe man of vrouw, maar elke vorm van mannelijkheid of vrouwelijkheid moet kunnen. Dus ook als man prikkelende lingerie dragen. Die vrije ruimte mag de ruimte van anderen niet inperken. En dat is net wat Francken wél doet. Neen, ik snap het echt niet", klinkt het nog.

Francken heeft de post, die hij gaandeweg 11 keer heeft aangepast, gisteravond nog verwijderd. 

Herbekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen