AP1994

Neil Simon, theaterauteur van "The odd couple" overleden

In New York is Neil Simon gestorven op zijn 91e. Hij werd de "koning van de komedie" genoemd. Zijn theaterwerk vond zijn weg naar de film, de musical en ook naar de Vlaamse podia.

Neil Simon, zoon van joodse winkeliers, kreeg naar verluidt veel inspiratie door de ruzies tussen zijn ouders én was als kind ook weg van Charlie Chaplin.  Dat resulteerde in geestige stukken, die altijd over huiselijke conflicten in de middenklasse gingen. 

In "Barefoot in the park" uit 1963 speelde Robert Redford de hoofdrol. Enkele jaren later werd het een film met diezelfde Redford en Jane Fonda. Ze spelen een pasgetrouwd koppel in een te klein appartement.

Simon schreef meer dan 30 theaterwerken. Hij zou de vaakst gespeelde toneelauteur ter wereld zijn, na Shakespeare natuurlijk. Het publiek was er weg van; soms liepen er drie, vier stukken tegelijk op Broadway. Neil Simon reeg de prijzen aan elkaar: hij kreeg meerdere Tony's, een Pulitzer, de Mark Twain Prize.

Van "The odd couple" uit 1965 werden maar liefst zeven bewerkingen voor film en televisie gemaakt, de recentste was vorig jaar nog te zien op de Amerikaanse tv. De film uit 1968 met Jack Lemmon en Walter Matthau was een groot succes. Twee gescheiden mannen, een sportjournalist en een fotograaf, delen een flat.

In de jaren 80 schreef Neil Simon een trilogie over hoe zijn alter ego Eugene, een joodse jongeman, opgroeit. De theaterstukken "Brighton beach memoirs", 'Biloxi blues" en "Broadway bound" werden ook verfilmd. 

De Amerikaanse theater-, film- en tv-wereld reageert bedroefd op de dood van Neil Simon.  Acteur Matthew Broderick is hem heel erkentelijk. Zowel zijn eerste theater- als zijn eerste filmrol was geschreven door Neil Simon. "Ik verlies een mentor en een vaderfiguur," reageert Broderick.  

Ook in Vlaamse theaters

Ook in vertaling was het werk van Neil Simon geliefd. "Een vreemd koppel", "Kom doe eens wat", "The sunshine boys", "Plaza suite", "Geruchten", "De slons", "Blootvoets in het park" zijn ook in Vlaamse theaterhuizen KNS, KVS of NTG op de planken gebracht, in de jaren 70.  Bekijk hier een verslag over "Kom doe eens wat", in 1971 in de KVS, met regisseur Nand Buyl en acteurs Walter Moeremans, Rik Andries, Paula Sleyp, Gerda Marchand.

Videospeler inladen...

In 1974 bracht de KVS "The sunshine boys" van Neil Simon, met Jan Reusens, Vic Moeremans, Jan Pauwels in een regie van Walter Moeremans. Bekijk hier enkele fragmenten:

Videospeler inladen...

Neil Simon overleed op zijn 91e, aan de gevolgen van een longontsteking. Hij was vijf keer getrouwd, twee keer met dezelfde vrouw. 

Meest gelezen