Bobi Wine in juli 2017

Oegandese popster en opposant Bobi Wine vrijgelaten

Bobi Wine, muzikant en tegenstander van president Museveni, is vrij op borgtocht, na protest uit binnen- en buitenland.

Bobi Wine, met zijn echte naam Robert Kyagulanyi Ssentamu, is lid van het Oegandese parlement. Op 14 augustus werd hij samen met tientallen anderen beschuldigd van verraad, en later van onwettig wapenbezit. Hij zou de autokaravaan van president Yoweri Museveni met stenen hebben bekogeld. In de rechtbank bleek dat hij tijdens zijn hechtenis mishandeld was. Hij kon nauwelijks rechtopstaan.

In de straten van de Oegandese hoofdstad Kampala en in andere steden was het daarna onrustig en ook vanuit het buitenland kreeg hij steun van mensenrechtenorganisaties en van internationale artiesten. Onder meer Chris Martin (Coldplay), Adam Clayton (U2) en Peter Gabriel eisten zijn vrijlating.

 

 

Vanmorgen is Bobi Wine vrijgelaten op borgtocht, samen met elf anderen. De rest van de groep zit nog vast.

Bobi Wine uit in zijn liedjes kritiek op het bestuur van president Museveni en op allerlei wantoestanden in Oeganda. Bobi Wine maakte de overstap naar de politiek en belandde in het parlement. Hij noemt zichzelf de “ghetto-president” en spreekt vooral de grote jonge bevolking van Oeganda aan.

Yoweri Museveni is aan de macht sinds 1986 in Oeganda. In 2021 zijn er verkiezingen, waaraan Museveni toch weer zal meedoen.

Meest gelezen