Geens: "Misdrijf tegen agenten sowieso verzwarend, altijd maximumstraf eisen lijkt mij overdreven"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt dat we in onze samenleving geen geweld tegen politieagenten kunnen toleren, maar hij vindt het overdreven om altijd de maximumstraf te eisen bij een misdrijf tegen agenten. "Het moet mogelijk blijven voor de rechter om niet de maximumstraf op te leggen, maar feiten op politieagenten zijn in elk geval verzwarend", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij reageert daarmee op de vakbonden die eisen dat daders van politiegeweld harder gestraft worden. 

Voor de politievakbonden is de maat duidelijk vol. Want naast het verdriet voor hun 38-jarige collega die dit weekend overleed na een schietpartij, voelen ze ook veel woede. "We horen van onze beleidsmakers altijd heel mooie woorden van steun en sympathie, maar het wordt hoog tijd dat men de politie begint te respecteren. Het moet gedaan zijn met politiegeweld. We zijn het moe," zegt een kwade Carlo Medo, voorzitter van politievakbond NSPV. 

Daarom herhaalt hij de boodschap, die hij ook eind mei gaf na de dodelijke schietpartij in Luik, waarbij twee agentes doodgeschoten werden door Benjamin Herman. "We willen heel snel aan tafel zitten met de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken, om concreet enkele zaken uit te werken die het werk van de politieman verbeteren," zegt Medo. "Het moet gedaan zijn met de pamperpolitiek! Indien men raakt aan de politie, moet er keihard opgetreden worden. Want het kan niet zijn dat de politie een pispaal wordt van de maatschappij." 

Het kan niet zijn dat de politie een pispaal wordt van de maatschappij

Carlo Medo, voorzitter NSPV

Concreet vragen de vakbonden de maximustraf voor daders van politiegeweld. "Ze worden nu niet vaak gestraft, of niet zwaar genoeg. Daarom willen we dat daders altijd voor de rechtbank komen, en altijd de zwaarste straffen krijgen binnen hun categorie," zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA. 

En ditmaal menen ze het ook. "De politiemensen staan op hun achterste poten. Het gaat niet meer lang duren of ze gaan het werk neerleggen," besluit Medo. Komende vrijdag zal er al een eerste overleg zijn met de minister van Justitie.  

Het moet mogelijk blijven voor de rechter om niet de maximumstraf op te leggen. Maar verzwarend is het in elk geval

Koen Geens - Minister van Justitie

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft nu gereageerd op de eis van de bonden. "In het bestaande strafwetboek zijn feiten op politiemensen al zwaarder dan die ten aanzien van gewone mensen. In het nieuwe strafwetboek zijn nog zwaardere gevangenisstraffen mogelijk."

"Maar altijd voor elk misdrijf de maximumstraf eisen wanneer het misdrijf gepleegd wordt op een politieman- of vrouw lijkt mij overdreven. Het moet mogelijk blijven voor de rechter om niet de maximumstraf op te leggen." Geens verwijst onder meer naar onvrijwillige doodslag, waarbij bijvoorbeeld een dader met zijn mes valt en zo een agent raakt. "Maar verzwarend is het in elk geval."

Geens benadrukt dat het College van procureurs-generaal bij zijn omzendbrief van eind november 2017 duidelijk het signaal gaf dat geweld tegen de politiediensten niet tolereerbaar is. 

Beluister hier het volledige gesprek met Koen Geens in "De wereld vandaag".

Meest gelezen