Russische spionnen hebben ook toplui van de orthodoxe kerk gehackt om "'schisma" te voorkomen

De groep van Russische hackers die eerder de Amerikaanse verkiezingen probeerden te manipuleren, zouden nu hun pijlen gericht hebben op de top van de orthodoxe kerk. Het zou de bedoeling zijn om de afscheuring van de Oekraïense kerk van die van Rusland tegen te houden.

De eucumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeus I is het hoofd van de orthodoxe kerk.

Het nieuws is bekendgemaakt door het Amerikaanse persbureau AP dat zich beroept op een onderzoek van Secureworks, een afdeling van de IT-gigant Dell Technologies. Die heeft een lijst van 4.700 e-mailadressen in handen gekregen die verwijzen naar "Fancy Bear".

Dat zou de groep van hackers zijn die twee jaar geleden de e-mails van de Democratische partij, van defensiegroepen, journalisten en zelfs vrouwen van VS-militairen buitgemaakt heeft. In juli heeft speciaal onderzoeker naar Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 Robert Mueller 12 agenten van de Russische militaire dienst GRU geïdentificeerd.

Volgens de nieuwe gegevens zou die bende e-mails gehackt hebben van topfiguren van de orthodoxe kerk en dan vooral van medewerkers van Bartholomeus I, de patriarch van Constantinopel (Istanbul). De 78-jarige patriarch -de "eerste onder gelijken" binnen de orthodoxe gemeenschap- heeft zelf geen e-mailadress, maar zijn medewerkers wel. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Russisch-Oekraïens schisma dreigt in de kerk

Inzet van dat alles is de vraag van de Oekraïense orthodoxe kerk om -in navolging van de onafhankelijkheid van Oekraïne- zich ook los te maken van het gezag van patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. De Oekraïens-orthodoxe kerk zou dan een "autocefale" kerk worden, een autonome kerk zonder het gezag van Moskou.

De enige die daarover kan beslissen, is de eucumenische patriarch Bartholomeus van Constantinopel, de overkoepelende leider van de orthodoxe kerken. Die heeft niet echt het gezag van paus Franciscus in de katholieke kerk, maar is de "eerste onder gelijken" tussen de orthodoxe patriarchen en dus het hoofd van de orthodoxe kerk. Die kerk vormt geen monolithisch geheel, maar een soort federatie van autonome patriarchaten en kerken zoals de Russische, Servische, Roemeense, Bulgaarse en Griekse orthodoxe kerken.

Mocht de Oekraïense kerk zich afscheuren van de Russisch-orthodoxe kerk, dan zou dat meteen de grootste orthodoxe kerk verdelen en het prestige van de patriarch van Moskou zwaar fnuiken. Sinds de Sovjettijd zijn de hoogste gezagsdragers van die kerk nauw verbonden met de geheime diensten en het regime in Moskou en dat is sinds 1991 niet anders. Of: de huidige kerkleiders hebben nauwe banden met president Vladimir Poetin, zelf ooit een officier van de geheime dienst KGB.

Overigens zouden de Russische hackers zich niet enkel richten op orthodoxe kerken, maar proberen om e-mails te hacken van de orthodoxe kerk in Amerika, de pauselijke nuntius in Oekraïne, een koepel van moslims in Oekraïne, maar ook joodse organisaties en protestantse quakers in Rusland. Het regime in Moskou beschouwt die groepen als "connecties van de VS".

Meest gelezen