Videospeler inladen...

Spaanse politie verspreidt beelden van arrestatie Jos Brech

De Spaanse politie heeft via Twitter beelden verspreid van de arrestatie van Jos Brech, de man die verdacht wordt van de moord op Nicky Verstappen (11), twintig jaar geleden. "We hebben een van de meest gezochte mannen van Nederland kunnen oppakken", is het bijschrift. Brech zou al enkele maanden in een tentje hebben gewoond in een soort commune nabij Barcelona, vertelt de man die de tip gaf die leidde naar de arrestatie intussen aan De Telegraaf.

Jos Brech werd gisteren opgepakt in de buurt van de Spaanse stad Barcelona. Hij wordt verdacht van de moord op de Nederlandse jongen Nicky Verstappen (11) in 1998. De man kon worden geïdentificeerd na een grootschalig DNA-onderzoek dat begin dit jaar opgestart werd. Sinds februari was hij spoorloos.

De beelden tonen hoe een arrestatieteam Brech in een politie-auto laat instappen. Brech zelf wordt niet herkenbaar in beeld gebracht. "We hebben een van de meest gezochte mannen van Nederland opgepakt. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van en moord op een 11-jarige jongen. Hij was een expert in overlevingsstrategieën, we hebben hem kunnen lokaliseren op een berg bij Castellterçol", is het bijschrift.

Op haar website geeft de Policía Nacional meer uitleg over de verdwijning en de moord op Nicky Verstappen 20 jaar geleden. Jos Brech wordt er omschreven als een ervaren bergbeklimmer ("montañero", nvr) die zijn leven gewijd heeft aan "scouting" en illegaal de Mount Everest wilde beklimmen. Ze citeert ook de Nederlandse politie die hem een "bushcrafter" noemt, getraind om alleen te overleven in afgelegen, geïsoleerde gebieden.

"De speurders vermoeden dat hij in april, toen zijn familie kwam aangeven dat hij vermist was, door Europa is beginnen trekken om zich te kunnen schuilhouden", luidt het verder nog.

Op een van de foto's is te zien hoe twee mannen geboeid op de grond liggen. Het is niet duidelijk wie de tweede man is, ook op de website van de Spaanse politie wordt niet over hem gesproken.

(lees verder onder de foto's)

"Hij zag er netjes uit, niet verwilderd of zo"

Castellterçol, waar Jos Brech opgepakt werd, is een klein dorpje met zowat 2.500 inwoners ten noorden van Barcelona. Het is een vrij afgelegen gebied, met veel heuvels en bossen. Brech zou maandenlang in een soort commune in de buurt van Castellterçol gewoond hebben. Dat vertelt de man die de ultieme tip gaf die leidde naar de arrestatie van Brech.

De Nederlandse krant De Telegraaf had een gesprek met de tipgever, een Nederlander van 46 jaar die in de regio van Castellterçol woont, en verder anoniem wil blijven. Hij heeft Brech meerdere keren gesproken, nog voor diens betrokkenheid bij de moord bekend raake. De man woonde volgens de tipgever in een tentje in het bos, "vlak bij een huis dat al jaren bezocht wordt door mensen. Het is een soort commune waar ik zelf lange tijd gewoond heb."

Ik kreeg er een naar gevoel bij. Ik heb ook een vriend van mij zijn foto laten zien en vroeg hem: dat is toch die Hollander die we hier hebben gezien?

Tipgever

"Ik heb hem in juli al eens gezien en gesproken, en voor het laatst begin deze maand. Hij leeft graag in de natuur, had hij me laten weten. Daarom zat hij daar. Hij zag er netjes uit, niet verwilderd of zo. Het is verder een keurige man, ik heb er leuk mee gesproken." Toen het nieuws over Brechs aandeel in de moord bekend raakte, "kreeg ik er een naar gevoel bij. Ik heb ook een vriend van mij zijn foto laten zien en vroeg hem: dat is toch die Hollander die we hier hebben gezien? Zeker weten, antwoordde hij."

Zaterdag nam de tipgever contact op met de Nederlandse politie. "Toen is mij op een gegeven moment verteld: we gaan actie ondernemen." Dat was spannend, vooral omdat hij bang was dat Brech tijdig onraad zou ruiken. "Ik ben heel erg opgelucht dat hij nu is gepakt."

Meest gelezen