Videospeler inladen...

Trump kondigt handelsakkoord met Mexico aan ter vervanging van NAFTA

Tijdens een videoconferentie met zijn Mexicaanse collega Enrique Piena Nieto heeft de Amerikaanse president Donald Trump een nieuw handelsakkoord met Mexico aangekondigd. Beide partijen willen dat zo snel mogelijk uitbreiden met Canada, maar of de naam NAFTA blijft, is niet duidelijk.

Na een rommelig begin -Trump kreeg eerst zijn Mexicaanse collega niet aan de lijn- spraken beide presidenten de pers toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis.

Over het akkoord is lange tijd onderhandeld tussen beide partijen, maar volgens de presidenten is het een goed akkoord dat voordelen biedt aan de twee partners. Zowel Mexico als de VS willen nu zo snel mogelijk Canada betrekken bij het akkoord. Voor Trump mag dat zowel als aanvulling op de deal met Mexico als in een bilateraal akkoord tussen de VS en Canada.

Wat er in het akkoord staat, is nog niet duidelijk, maar zal later bekendgemaakt worden. Wel was aan Mexicaanse kant zowel het team van aftredend president Piena Nieto als dat van zijn socialistische opvolger Andres Manuel Lopez Obrador betrokken. Die zal eind dit jaar president van Mexico worden en is dus essentieel voor de ratificering van het akkoord.

Blijft de naam NAFTA nu of niet?

Wat ook opviel is dat beide leiders een andere invulling benaming leken te gebruiken voor het akkoord. Volgens de Mexicaanse president ging het om een aanpassing, een modernisering en een update van het bestaande akkoord, NAFTA dus of North American Free Trade Association.

President Trump zei echter dat die naam een negatieve connotatie oproept aan een "erg slecht akkoord voor de VS". Hij zou het akkoord van vandaag liever het Amerikaans-Mexicaanse Handelsverdrag noemen. Trump is al tijdens de verkiezingen heftig uitgevallen naar NAFTA, dat volgens hem banen en welvaart exporteerde naar Mexico en Canada.

NAFTA trad in 1994 in werking en realiseerde een vrijhandelszone tussen Canada, de VS en Mexico. Het verdrag werd onderhandeld door de Republikeinse president George Bush Sr. en zijn opvolger, de Democraat Bill Clinton. Het was onder Clinton dat NAFTA werkelijkheid werd en mogelijk verzet Trump zich net daarom tegen dat akkoord. Is de deal van vandaag dan wellicht erg belangrijk voor het handelsbeleid in Noord-Amerika, dan blijven er echter nog veel vraagtekens over de naam, de inhoud en of Canada nu wel of niet aan boord wordt gehesen.

Meest gelezen