Videospeler inladen...

Verenigde Naties willen legertop van Myanmar voor de rechter brengen wegens genocide op Rohingya

In hun eindrapport beschuldigen onderzoekers van de VN de Myanmarese stafchef en vijf generaals van poging tot volkerenmoord op de Rohingya-minderheid. Ook Aung San Suu Kyi en Facebook krijgen een veeg uit de pan.

Een commissie van mensenrechtenexperts heeft de voorbije maanden niet minder dan 875 getuigenissen van slachtoffers in Bangladesh en andere landen verzameld en ook documenten, video's, foto's en satellietfoto's bekeken. Daarbij gaat het niet enkel om de westelijke deelstaat Rakhine -van waaruit de Rohingya verdreven zijn- maar ook Kachin in het noorden en de staat Shan in het oosten.

Daaruit besluit de commissie dat er wel degelijk een intentie tot genocide was van het Myanmarese leger dat totaal niet proportioneel gereageerd heeft op een dertigtal aanvallen van Rohingya-rebellen een jaar geleden. Daarbij werden op grote schaal Rohingya vermoord en verkracht en werden die in zee of naar buurland Bangladesh gedreven.

De onderzoekers eisen dat de stafchef van het leger van Myanmar (Birma), generaal Min Aung Hlaing en vijf andere generaals vervolgd zouden worden wegens genocide en etnische zuivering. Zij moeten terechtstaan voor het Internationaal Strafhof in Den Haag en als dat niet kan, voor een speciaal nog op te richten tribunaal, te vegelijken naar dat voor ex-Joegoslavië. Op korte termijn zou de VN-Veiligheidsraad die zes militairen moeten straffen met een reisverbod, het bevriezen van financiële tegoeden en moet er een wapenembargo komen tegen Myanmar en zou de stafchef moeten aftreden.

Stafchef Min Aung Hlaing is de machtigste man in Myanmar.

Ook Aung San en Facebook in het vizier

Het rapport heeft echter ook kritiek op de burgerlijke leiding van Myanmar en dan vooral op de facto regeringsleider en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi. "Zij heeft haar positie als regeringsleider noch haar moreel gezag gebruikt om de vervolging van de Rohingya in haar land te verhinderen of alternatieven te zoeken.

Haar regering heeft in het verleden de meeste kritiek op het leger afgewimpeld. Wel zijn in april zeven militairen veroordeeld wegens een moorpartij in een Rohingya-dorp. Decennia van door de staat georganiseerde stigmatisering heeft geleid tot "geïnstitutionaliseerde onderdrukking van geboorte tot de dood" en uiteindelijk tot het recente geweld.

Tenslotte heeft het VN-onderzoek ook kritiek op Facebook dat erg traag en weinig effectief gereageerd heeft op misbruiken. Na heeft de sociale mediagigant nagelaten om op te treden tegen oproepen tot haat en geweld jegens de Rohingya. Facebook heeft de kritiek deels toegegeven en zegt dat het nu meer Birmaanssprekende personeelsleden in dienst heeft om dat soort berichten te monitoren en desnoods in te grijpen. De account van de Myanmarese stafchef Min Aung Hlaing is inmiddels door Facebook geblokkeerd.

Meest gelezen